Nem kém, csak újságíró

Forrás: Columbia Pictures

-

Határozottan cáfolta az ukrán védelmi minisztérium hírszerzése, hogy hírszerző lenne az ukrán újságíró, akit kémkedés gyanújával őrizetbe vettek a hétvégén Moszkvában.


Az Ukrajinszka Pravda hírportálnak névtelenül nyilatkozó hírszerzési tisztségviselő „kacsának” nevezte azt az információt, hogy Roman Szuscsenko, az Ukrinform ukrán állami hírügynökség munkatársa kém lenne. „Köztudott, hogy az FSZB (az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat) minden ukránt, aki orosz területre lép, potenciális kémnek tekint” – jegyezte meg a tisztségviselő.

Jurij Sztec ukrán tájékoztatáspolitikai miniszter az egyik ukrán televízióban nyilatkozva egyenesen „elmebajnak” nevezte azt az orosz vádat, hogy az újságíró az ukrán hírszerzés ezredese lenne. „Oroszországban egyszerűen úgy gondolják, hogy mint a szovjet időkben, minden állampolgár kötelezően a KGB (a szovjet állambiztonsági szerv) valamilyen ezredese, vagy őrmestere, vagy őrnagya, aki náluk Oroszországnak nagyon fontos információkat gyűjt” – vélekedett a miniszter. Hangsúlyozta, hogy Szuscsenko magáncéllal érkezett múlt pénteken Moszkvába. A magánútjáról sem a a kijevi vezetés, sem az Ukrinform vezetősége nem tudott. Eltűnéséről az orosz fővárosban élő rokonai értesítették feleségét szombaton. Vasárnap kapott erről értesítést a tárca.

Sztec kijelentette, hogy a tájékoztatáspolitikai minisztérium a külügyi tárcával együtt haladéktalanul nekilátott kideríteni azt, hogy pontosan miért vették őrizetbe az újságírót.

Az ukrán külügyminisztérium közleményében tiltakozásának adott hangot az újságíró őrizetbe vétele miatt. A minisztérium többek között azt követelte, hogy az orosz hatóságok haladéktalanul engedjék szabadon az újságírót, és tegyék lehetővé akadálytalan hazatérését.

Az Ukrinform felhívással fordult újságírókhoz, hogy vegyék védelmükbe kollégájukat, valamint nemzetközi jogvédő szervezetekhez, ukrán és külföldi diplomáciai képviseletekhez, hogy segítsenek Szuscsenko kiszabadításában.

Az ukrán kormányfő kijelentette, hogy elítéli az újságíró őrizetbe vételét. Hrojszman felszólította a nemzetközi közösséget és a nemzetközi jogvédő szervezeteket, hogy álljanak ki az újságíróért és minden ukrán állampolgárért, akiket Oroszországban politikai okokból börtönöztek be.

„Oroszország végleg elszigetelte magát a civilizált világtól. Az ukrán nemzeti hírügynökség tudósítójának kémkedéssel való megvádolása újabb bizonyítéka az emberi jogok tömeges és rendszeres megsértésének (Oroszországban) üldöztetések, letartóztatások és koholt vádak alapján indított bírósági eljárások útján” – fogalmazott Facebook-oldalán közzétett üzenetében az ukrán miniszterelnök.