Nem kell kötelező szűrővizsgálatot elrendelni a menedékkérők körében

Fotó: Getty Images / Sean Gallup

-

Az országos tisztifőorvos szerint jelenleg nem olyan a helyzet, hogy indokolná a migráció miatti veszélyhelyzet kihirdetését.


Magyarországon nem kell elrendelni kötelező szűrővizsgálatot a menedékkérők körében, mert jelenleg nem olyan a helyzet, hogy indokolná a migráció miatti veszélyhelyzet kihirdetését, vagy e tekintetben bármilyen olyan egészségügyi kötelesség bevezetését, amelyet a most elfogadott jogszabály lehetővé tesz. Erről az országos tisztifőorvos beszélt az M1 szerdai műsorában.

Paller Judit jelezte, orvosi és szűrővizsgálat eddig is volt a menedékkérők körében, az egészségügyi törvény parlament által kedden elfogadott módosítása azonban felhatalmazást ad az országos tisztifőorvosnak arra, hogy ezeket a szűrővizsgálatokat kötelezően elrendelhesse a tömeges bevándorlás okozta vagy más egészségügyi válsághelyzetekben. Ha a menekültstátusért folyamodó a tranzitzónában adja be a kérelmét, akkor ott kell elvégezni a szűrővizsgálatot, és az ezt igazoló dokumentum birtokában léphet az ország területére. A szakember jelezte, bármennyire is kevés az eddig elvégzett szűrővizsgálatok száma, az eredmények mindenképpen jelzésértékűek a mindennapi járványügyi kockázatértékelésnél.

Paller Judit elmondta, leginkább vérrel és szexuális úton terjedő betegségekben szenvednek a menekültek, jellemző a hepatitis B és C, a szifilisz, de a tetvesség, rühesség is.