Nem kell internetkapcsolat, hogy adatokat lopjanak a számítógépéről

Fotó: AFP / ODD ANDERSEN / AFP / ODD ANDERSEN

-

Elég egy USB adathordozó, pontosabban elég azt megnyitni, hogy a fertőzött alkalmazás elindításával élesedjen a kártevő, amely képes az elkülönített hálózatokon lévő adatok eltulajdonítására, ráadásul a felderítés és visszafejtés ellen is védi magát.


Az IT-biztonsággal foglalkozó ESET és Sicontact Kft. közös közleménye szerint az USB Thief-re keresztelt trójai kártevő kizárólag USB kulcsokon terjed, anélkül hogy bármilyen bizonyítékot, vagy nyomot hagyna a fertőzött számítógépeken.

A kártevő a hordozható alkalmazások - mint például a Firefox, Notepad++, Truecrypt - plugin forrásában tárolódik, és élesítéséhez elég elindítani a fertőzött alkalmazást.

A Sicontact Kft. partnerei körében végzett felmérést, és az 1800 válaszadó 21 százaléka mondta azt, hogy talált már más által elhagyott adathordozót. Nagy többségük meg is nyitotta ezek tartalmát.

A kft. vezető IT tanácsadója, Béres Péter szerint amíg a felhasználók nem tudják, hogy milyen veszélyeket rejthet egy ismeretlen vagy nem ellenőrzött forrásból származó USB, addig a számítógépek, illetve az izolált hálózatok is folyamatos veszélynek vannak kitéve.