Nem kell előre stresszelni a világ legjobbjai ellen sem

Fotó: MTI / Mudra László / MJSZ

-

A magyar jégkorong-válogatott legfiatalabb tagja, Garát Zsombor az oroszországi világbajnokság nyitónapján elmondta: úgy készült első felnőtt tornájára, hogy nem akart túl sok terhet magára pakolni. Az MTI-nek az első helyszíni edzés után kifejtette: nem akart feszültségben ráhangolódni a vb-re.


„Nem szerettem volna, ha túlizgulom a felkészülést. Mindenki tudja, hogy a világ legjobbjai várnak ránk, nem kell előre stresszezni. Becsülettel végigdolgoztuk az egy hónapos edzőtábort” – mondta Garát, aki július 27-én lesz 19 éves, és úgy mutatkozik be az elit-világbajnokságon, hogy felnőtt bajnoki mérkőzést még nem játszott, és kis híján a MAC Budapest másodosztályú (ob3) csapatában kötött ki, amikor tavasszal visszajött az egyik amerikai juniorcsapatból.


Gaárt (jobbra) a válogatott legfiatalabb tagja


Dudás Jesse, a DVTK Jegesmedvék honosított kanadai védője nagyon várja, hogy anyaországának csapatával találkozzanak majd vasárnap, de előtte, a szlovákoknak szombaton szeretne gólt lőni.

„Amikor Magyarországra érkeztem, az motivált, hogy egyszer válogatott lehessek, és most nem is a második vonalban játszhatunk, hanem a világ legjobb 16 csapata között. Óriási élmény, nagy a várakozás, és érződik, hogy minden milyen profi: a szervezés, az ellenfelek. Remélem, helytállunk ebben a közegben” – mondta Dudás, az egyetlen olyan hátvéd a magyar keretben, aki jobbkezes ütőt használ (azaz a teste jobb oldaláról lövi el tenyeressel a korongot, így speciális helyzeteket lehet rá kijátszani, főleg emberelőnyben).

Bár Rich Chernomaz szövetségi kapitány még nem hirdette ki a szlovákok elleni kezdőcsapatát, minden bizonnyal Rajna Miklós lesz az első számú kapus, legalábbis a felkészülési találkozók és a szezonban nyújtott teljesítmények alapján erre lehet következtetni.


Rajna lehet az elsőszámú kapus


„Próbálok nyugodtan készülni, és higgadt maradni, mert ha a kapitány bizalmat szavaz nekem, akkor jó lenne szép eredményt elérni a nyitómérkőzésen. Arra sokan felkapnák a fejüket a hokis világban” – mondta a fehérvári kapus, aki a tavalyi krakkói feljutáskor négy mérkőzésen volt munkában, és vele mindig nyert a csapat.

A szentpétervári csoport a címvédő Kanada és a nagy rivális Egyesült Államok ütközetével kezdődik magyar idő szerint 15.15-kor.

A magyarok - akik legutóbb 2009-ben szerepeltek az élvonalban - a vb-n szombaton a szlovák, vasárnap a címvédő, olimpiai bajnok kanadai, majd május 10-én a francia, 11-én a finn, 13-án az amerikai, 14-én a fehérorosz, 16-án pedig a német csapat ellen lépnek pályára.