Nem kell börtönbe vonulnia Geréb Ágnesnek

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi / MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

Első fokon 5 évre felfüggesztették a fogházbüntetést. Az ítélet ellen a védelem és a vád is fellebbezett.


Enyhítette Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász büntetését a Fővárosi Törvényszék a perújítási eljárásban. A kétéves fogházbüntetést első fokon 5 évre felfüggesztették, a foglalkozástól eltiltás idejét pedig 10-ről 8 évre csökkentették. A csütörtöki határozat ellen az ügyész és a védelem is fellebbezett.

A szülész-nőgyógyászt 2012-ben a Fővárosi Ítélőtábla találta bűnösnek halált okozó, valamint maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésben, és jogerősen letöltendő fogházra ítélte. Később Geréb Ágnes és védője 2 perújítást is kezdeményezett, újabb szakértői véleményekre hivatkozva.

Geréb ellen otthonszülési ügyek miatt emeltek vádat. Az egyik esetben ikerszülésben az egyik gyermek holtan jött világra, egy másikban pedig a gyermek maradandó egészségkárosodást szenvedett, és fél évvel később meghalt. Az ítélőtábla ezek miatt ítélte 2 év letöltendő fogházra.

A Fővárosi Törvényszék az egyik esetben találta alaposnak a perújítási kérelmet. A bíróság azt vizsgálta, lehetett-e ok-okozati összefüggés a gyermek maradandó fogyatékossága és Geréb tevékenysége között, és felmerülhet-e, hogy az agyi károsodást vírusfertőzés okozta. A bíróság egy új szakvélemény alapján végül lényegében azt mondta ki, a vádlott nem követett el szakmai hibát azzal, hogy oxitocint adott be, így nem tehető felelőssé a gyermek maradandó fogyatékosságáért.

A törvényszék ugyanakkor megerősítette a korábbi ítéletet: Geréb szakmai szabályszegése megállapítható abban, hogy otthonszülés levezetését vállalta egy ikerszülésnél. Jelezte, jogszabályi rendelkezés van arra, hogy ikerszülést kiemelt egészségügyi intézményben kell levezetni, és arra is, hogy milyen tárgyi eszközök megléte szükséges hozzá.

Geréb az utolsó szó jogán felidézte orvosi pályafutásának állomásait, amikor hatályos jogszabályokkal vagy protokollokkal szemben döntött, de szerinte mindig a szülő nők, az újszülöttek, az apák és az egész társadalom érdekének megfelelően. Szerinte ezeknek a döntéseknek egy része – amelyekért többször elmarasztalták – később jogszabályokban, a szakmai protokollban, vagy a gyakorlatban elfogadottakká vált. Példaként említette az apás szülések lehetővé tételét 1977-ben, amiért akkor még fél évre eltiltották a szülések kísérésétől, ma pedig már elfogadott, támogatott gyakorlat.

A bíróság erre utalva közölte: az ítéletben nem Geréb orvosi tevékenységét értékelték, és nem is az otthonszülés intézményéért folytatott küzdelmét, hanem a konkrét vádbeli cselekményeket mérlegelték, szakértői vélemények figyelembevételével.

Takács Melinda ügyvéd azt mondta, az egyik vádpontban az elutasított perújítás ellen és a kiszabott büntetés enyhítése érdekében, a másik vádpontban pedig felmentésért fellebbeztek. Sikerként értékelte, hogy az ítélőtábla elrendelte a perújítást és azt is, hogy Gerébnek nem kell 2 évre fogházba vonulnia. Szerinte a mostani döntés azt jelentheti, hogy másodfokon – ha a bíróság elfogadja az érveiket – akár felmentő, illetve enyhébb ítélet születhet.

A majdani jogerős ítélettől számított 8 éves felfüggesztés azt is jelenti, hogy a most 64 éves szülész-nőgyógyász nem tudja folytatni hivatását, ha a másodfokú bíróság nem változtatja meg az ítéletnek ezt a részét.