Nem kell bankszámlát nyitni a segélyhez Sajókazán

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor / MTI / H. Szabó Sándor

-

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal szerint jogsértő a polgármester döntése, és ha nem változtatja meg, az ügy az Alkotmánybírósághoz kerül.


Sajókaza polgármestere még februárban értesítette arról a helyi lakosokat, hogy a jövőben kizárólag banki utalással fizeti ki a segélyeket. A településen van ugyan takarékszövetkezet, viszont bankautomata nincs. Csak több száz forintos költséggel lehetne pénzt felvenni a takarékszövetkezetben, vagy még drágábban a postán, de a 6 kilométerre lévő Kazincbarcikára is csupán egy kerékpáros közlekedésre alkalmatlan úton lehet eljutni. Az eset miatt a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) fordult a polgármesterhez, de mivel nem történt semmi, a NEKI a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalt kereste meg.

A Kormányhivatal vizsgálata megállapította a jogszabálysértést, és kimondta, hogy az érintetteknek akkor is meg kell kapniuk járandóságukat, ha nincs folyószámlájuk
– tájékoztatta a VS.hu-t a Roma Sajtóközpont. A hivatal szerint a bankszámla hiánya nem eredményezheti azt, hogy valaki ne kapja meg a számára járó szociális ellátást. Ráadásul a hivatal nem csak ezt a rendelkezést, hanem mást is jogsértőnek talált. Sajókazának ezért meg kell szüntetnie a jogszabálysértést, ellenkező esetben a kormányhivatal az Alkotmánybírósághoz fordul.