Nem kell ahhoz háború, hogy végezzenek az újságírókkal

-

Ismét emelkedett a munkájuk miatt megölt újságírók száma. A Riporterek Határok Nélkül szerint az idén 65-en haltak meg. Tavalyi 57 újságíróval végeztek.


Az RSF szerint 39 újságírót a foglalkozásukkal összefüggő okok miatt gyilkoltak meg. További 26-an nem közvetlenül ellenük irányuló támadásban haltak meg, hanem munkavégzés közben a tűzvonalba keveredtek valamely fegyveres konfliktusban.

A 65 ember közül 50 főállású újságíró volt, 8 fő az egyéb munkatárs kategóriába, 7 fő pedig az úgynevezett civil újságírók – például bloggerek – közé tartozott. A megölt újságírók között 10 nő volt, ez a duplája a tavalyinak.

35 ember fegyveres konfliktus sújtotta övezetben, 30 pedig hivatalosan békés területen veszítette életét – például Mexikóban vagy a Fülöp-szigeteken –, mert korrupciós ügyek vagy szervezett bűnözői csoportokat igyekeztek leleplezni.

Azt, hogy az áldozatok csaknem felével háborús övezeteken kívül végeztek, riasztó jelnek nevezte Katja Gloger, a RSF elnökségének szóvivője. "Az elkövetők és megrendelőik túl sok országban számíthatnak arra, hogy nem vonják felelősségre őket, ha erőszakot alkalmaznak újságírók ellen."

"A nemzetközi közösségnek végre találnia kell egy hatásos eszközt arra, hogy véget vessen az ilyen bűncselekmények botrányos büntetlenségének" – mondta Gloger. Az RSF szerint 326 újságírót tartanak fogva a munkájuk miatt, csaknem 50 százalékuk Kínában, Törökországban, Szíriában, Iránban vagy Vietnamban raboskodik.

Kínában a kommunista rezsim megtagadja a megfelelő egészségügyi ellátást a bebörtönzött újságíróktól, nem törődve azzal, hogy ez a halálukhoz vezethet. Törökországban rendszerszerű az igazságszolgáltatási szempontból indokolatlanul hosszú, bírósági ítélet nélküli büntetésként alkalmazott előzetes letartóztatás. A Die Welt törökországi tudósítóját, Deniz Yücelt például február óta tartják fogva vádemelés nélkül. Vietnamban az utóbbi hónapokban erősítettek a sajtószabadság elnyomásán, legkevesebb 25 bloggert tartóztattak le vagy utasítottak ki.

Az RSF szerint 2017 végén világszerte 54 olyan újságíróról tudni, akit a munkája miatt elraboltak. Két újságíró kelet-ukrajnai szeparatisták fogságába került, a többieket Szíriában, Jemenben vagy Irakban rabolták el. Az újságírókat célzó emberrablás leginkább a polgárháború sújtotta Szíriára jellemző, különböző fegyveres csoportok 22 helyi és 7 külföldi újságírót tartanak fogva, néhányat már több mint öt éve.