Nem kapta vissza második állampolgárságát Románia volt elnöke

Fotó: MTI/MTVA / Vadim Ghirda

-

Moldova új, oroszbarát elnöke szerint Traian Băsescu jogellenesen lett moldovai állampolgár.


Hiába perelt a volt román elnök. Traian Băsescu azért indított bírósági eljárást a moldovai elnök ellen, mert Igor Dodon megfosztotta őt moldovai állampolgárságától. A moldovai legfelsőbb bíróság azonban szerdán elutasította keresetét – mondta Andrei Bivol, Băsescu ügyvédje. A legfelsőbb bíróság a chișinăui törvényszék elé utalta a keresetet azzal az indokkal, hogy az ügy nem tartozik a hatáskörébe. Az ügyvéd azt mondta, hogy bár ezzel nem értenek egyet, elfogadják a testület ajánlását.

Bivol szerint Băsescut önkényesen fosztották meg moldovai állampolgárságától, ami sérti az állampolgársági törvényt és a vonatkozó európai egyezményt is.

Dodon január 2-án, rendelettel vonta meg Băsescutól a moldovai állampolgárságot, mert szerinte a volt román elnök jogellenesen jutott hozzá. Az elnöki hivatal szerint moldovai állampolgárságot nem kaphat olyan, aki terrorizmussal, a nemzetbiztonság, a közrend és a lakosság egészségének és erkölcsének veszélyeztetésével hozható összefüggésbe – Băsescut Romániában korrupcióval vádolják, és több bűnügyben is gyanúsítottként szerepel.


Szószóló

Dodon, a Moszkva-barát szocialista politikus november 13-án nyert a moldovai elnökválasztáson. Băsescu és felesége, akik 2016 júniusában az előző moldovai elnök, Radu Timofte utasítására kapták meg a moldovai állampolgárságot, a választási kampányban, november 3-án tették le az állampolgársági esküt Chișinăuban. Băsescu ezzel Dodon ellenjelöltjének, a Bukaresthez és az EU-hoz való közeledést szorgalmazó Maria Sandunak a választási esélyeit próbálta növelni.

A romániai Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöki tisztségét betöltő Băsescu számít a Moldovával való egyesülés leghangosabb szószólójának. Elnöki mandátuma idején többször kijelentette: a NATO-hoz és az EU-hoz való csatlakozás után Romániának a legfontosabb célja a Moldovával való egyesülés kell legyen.