Nem kapott amerikai vízumot Tóásó Előd

Fotó: VS.hu / Kozma Zsuzsi

-

Az Egyesült Államok nem adott vízumot Tóásó Elődnek, hiába fogadta be korábban az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróság a férfi kártérítési keresetét Bolívia ellen – írja a Magyar Nemzet. A férfi testvérének beutazási engedélyét is visszavonták alig tizenkét órával az utazás előtt.


Bár március elsején befogadta az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróság azt a keresetet, amelyet az úgynevezett bolíviai terroristaper sértettjei nyújtottak be, Tóásó Előd mégsem lesz ott a washingtoni tárgyaláson. A hat év bolíviai fogság után tavaly – Chilén át – hazatért férfi ugyanis nem kapta meg az amerikai vízumot.


-


Tóásó és nővére, Dénes Edit személyesen tanúskodtak volna a bíróságon a 2009. áprilisi bolíviai terroristaügyben. Dénes Edit már január 22-én megkapta az elektronikus beutazási engedélyt az Egyesült Államoktól, Tóásót pedig az amerikai automata rendszer a követséghez irányította a bolíviai eljárás miatt, a követségen pedig beadta a vízumkérelmét és bemutatta az összes papírját – köztük az ENSZ önkényes fogva tartásokat vizsgáló pozitív határozatát és a bírósághoz beadott dokumentumokat – a lap szerint. Jelezte azt is, hogy március hetedikére van repülőjegye. Ám Tóásó vízumkérelmét válasz nélkül hagyták az amerikaiak, választ sem kapott a hatóságoktól egészen negyedikéig. Abban a válaszban az állt, hogy még türelmet kér az amerikai fél. Tizenkét órával a gép indulása előtt pedig Dénes Edit kapott egy üzenetet, hogy frissítették a beutazási kérelmét, amelyről kiderült, hogy ez végül az előzőleg kiadott engedély visszavonását jelenti.

A Magyar Nemzet repülőtéren tartózkodó munkatársa fültanúja volt annak, hogy a lengyel légitársasági munkatársak egymást kérdezték arról, hogy megérkeztek-e Tóásóék, mert azt az utasítást kapták az amerikai hatóságoktól, hogy már a Varsóba induló gépre sem engedhetik fel őket.

A terroristaügy 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok egy szállodában rajtaütöttek egy csoporton, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült. Az akcióban életét vesztette a többek között magyar állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo, valamint Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. Tóásó Elődöt és Mario Tadicot letartóztatták és az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt vizsgálati fogságban tartották. Tadic és Tóásó tavaly szabadultak, miután vádalkut kötöttek a bolíviai hatóságokkal.

A sértettek – köztük Martin Dwyer családja, Tóásó Előd, Mario Tadic és három bolíviai – évekkel ezelőtt kezdeményeztek pert a latin-amerikai ország ellen az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróságon, amely most befogadta az ügyet. Az eljárás szerint Bolíviának három hónapja van arra, hogy békés úton megegyezzen a sértettekkel, vagy eddig be nem mutatott bizonyítékokkal álljon elő; ellenkező esetben a bíróság dönt a kártérítés mértékéről.