Nem kapnak több pénzt az orosz nyugdíjasok

Fotó: MTI/AP / Matthias Schrader

-

Csökkentek az állami bevételek, nőtt az infláció, és a költségvetési hiány pedig nagyobb a tervezettnél.


„Most nincs pénz nyugdíjemelésre" - mondta Dmitrij Medvegyev miniszterelnök. Oroszországnak nincs pénze arra, hogy idén teljes mértékben indexálja a nyugdíjakat. A költségvetési hiány ugyanis meghaladja a Vlagyimir Putyin által ígért GDP-arányosan 3 százalékos mértéket.

A nyugdíjasok 2017 januárjában egyszeri juttatásként 5 ezer rubelt (21 350 forint) kapnak, az átlagnyugdíj pedig 51 ezer forintnak megfelelő rubel. Ez a költségvetésnek 200 milliárd rubel (851 milliárd forint) pluszkiadást jelent majd - mondta Medvegyev. Jövőre a nyugdíjakat az idei évre tervezett infláció mértékével, 6 százalékkal emelik. A júliusi infláció 7,1 százalék volt, 2014 márciusa óta a legalacsonyabb.


Választások jönnek

Oroszországban szeptemberben képviselőházi választásokat tartanak és a kormányzó Egységes Oroszország párt több képviselője célozgatott arra, hogy az idén még lesz egy újabb nyugdíjemelés, amivel a nyugdíjak idei emelkedése elérhette volna a tavalyi infláció mértékét. Tavaly a fogyasztói árak 12,9 százalékkal nőttek, 2008 óta a legnagyobb ütemben, a nyugdíjakat 4 százalékkal emelték.

A kőolaj világpiaci áresése és az Oroszország elleni nyugati szankciók miatt recesszióba süllyedt az orosz gazdaság, csökkentek az állami bevételek, és felgyorsult a fogyasztói árak emelkedése. A 3 százalékos hiányt 50 dolláros idei átlagos olajárra alapozták, ám eddig az átlagár 40 dollár körül alakult.

Elemzők szerint az elmaradt nyugdíjemelés jó hír az orosz jegybanknak és a gazdaságnak. Ezzel ugyanis kiesik egy komoly inflációnövelő tényező, és nagyobb esélyt ad annak, hogy a központi bank kamatot csökkent a gazdaság élénkítése céljából szeptemberben. Az orosz jegybanki alapkamat jelenleg 11 százalék.