Nem kapnak több pénzt a magyar folyóiratok

Forrás: VS.hu

-

Sok a remittenda, ezért a nyomdaköltség pénzkidobás az NKA alelnöke szerint.


Nem lesznek pótlólagos források a magyar folyóiratok támogatására – mondta Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke. Mivel kevesebb volt a szétosztható forrás, a legtöbb folyóirat feleannyi támogatást kapott idén a NKA-tól, mint a korábbi években. Korábban 700 és 800 millió között mozgott az összes folyóirat éves pályázati kerete, ez az összeg idén 350 millió forintra csökkent. Később az NKA szakmai kollégiumai további 158 millió forintot különítettek el erre a célra, de az 508 milliós összeg még így is elmarad a korábbitól – írja a Magyar Nemzet.

Bár a forráscsökkenés nem egyformán érintette a folyóiratok támogatását, a hétfői NKA-konferencia résztvevői – Kiss Éva, a Magyar Iparművészet főszerkesztője, Tompa Andrea, a Színház folyóirat főszerkesztője, Papp Endre, a Hitel felelős szerkesztője, Szentmártoni János, a Magyar Napló ügyvezetője, Pápay György, a Szépirodalmi Figyelő szerkesztője – egyetértettek abban, hogy kifejezetten rosszul jött ki a magyar folyóiratszakma a Nemzeti Kulturális Alap átalakításából.

Doncsev András részben azzal indokolta a kialakult helyzetet, hogy ennyi forrás van a Nemzeti Kulturális Alapnál erre a célra, másrészt azzal, hogy kevés példányt értékesítenek a folyóiratokból, és sok a remittenda, emiatt a nyomdaköltség pénzkidobássá válik. A folyóirat-szerkesztők viszont a terjesztési rendszer sajátosságaira hívták fel a figyelmét: ha nem nyomtatnak elég példányt, akkor nem tudnak jelen lenni az országos terjesztőhálózatokban, tehát a mostani vásárlóikat veszítenék el. Tompa Andrea szerint ma már nincs forrás egy folyóiratnál arra, hogy színikritikusokat utaztassanak vidéki színházakba vagy vidéki lapszámbemutatókat rendezzenek, ezért nehezebben jutnak el a vidéki olvasókhoz.

Az elmúlt több mint fél évben a kiszámíthatatlanság jellemezte a Nemzeti Kulturális Alap működését. A folyóiratok számára az idei első pályázati döntések áprilisban születtek meg. Ez azt jelenti, hogy egy havonta megjelenő folyóiratnak már négy számot meg kellett jelentetnie, mire kiderült, mennyi támogatással számolhat 2016-ban.