Nem kapkodják el a menekültügy újabb lépését

Fotó: MTI / Marjai János

-

Rendkívüli ülésen fogadták el múlt héten azt a módosítót, amely tehermentesítené a szegedi bíróságot a menekültes perekben, de még nem hirdették ki.


A fideszes Tuzson Bence javaslatára a pécsi és a zalaegerszegi bíróság ítélkezik majd azok ügyében, akik a horvát határ lezárása után átmásznak a kerítésen Baranya, Somogy vagy Zala megyében, így a szegedi bíróságot tehermentesítenék. A módosítás a kihirdetés másnapján hatályba lép, csakhogy még nem jelent meg a Magyar Közlönyben – szúrta ki az Index.

A módosítást szeptember 29-én fogadták el, Kövér László házelnök pedig csak október 4-én, vasárnap írta alá. Ezután került a köztársasági elnök elé. Az ő aláírása után hirdethetik ki a Magyar Közlönyben. A módosítás elfogadása a Fidesznek kifejezetten sürgős volt; a tempót az ellenzék lassította eddig, ezek után furcsa az egy hetes kivárás – jegyzi meg a lap. A büntető törvénykönyv módosítását – amely bűncselekménynek minősítette a határzár tiltott átlépését – például szeptember 4-én elfogadták, három nappal később már hatályba is lépett.