Nem kaparintotta meg az Iszlám Állam a radioaktív anyagot

-

Megtalálták azt a nagyon veszélyes radioaktív anyagot, amelyet több mint három hónappal ezelőtt loptak el Irak déli részén – jelentette be vasárnap az iraki környezetvédelmi minisztérium szóvivője.


A radioaktív anyagot egy török vállalat vesztette el, az anyag teljesen változatlan formában került elő, nem kell tartani a sugárzástól – erősítette meg az AFP francia hírügynökségnek Amir Ali Haszún szóvivő.

Az isztambuli székhelyű SGS török cég tulajdonát képező radioaktív anyagot egy laptop méretű, különleges védőborítással ellátott táskában tartották, amikor tavaly novemberben eltűnt a dél-iraki Bászra városában a Weatherford amerikai olajipari vállalat egy ottani raktárából. A történtekről a Reuters a héten számolt be. A brit hírügynökség azt is közölte, hogy a birtokába jutott dokumentum szerint a „nagyon veszélyes radioaktív anyag” az irídium 192-es izotópja, amelyet az olaj- és gázvezetékek anyagának vizsgálatára használnak.

Egyesek attól tartottak, hogy a radioaktív elem az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez kerül, és piszkos bombát készítenek belőle. A táskát Bászrától 15 kilométerre, egy benzinkút mellett találták meg, nem tudni, hogy került oda. Egy járókelő szólt a rendőrségnek. Az anyag egyelőre az iraki környezetvédelmi tárcánál marad.