Nem kap katonai segítséget Kínától az észak-koreai hadsereg

Fotó: AFP / ED JONES

-

Peking bírálja ugyan az Egyesült Államokat, de a rakétakísérletek miatt ellépett a phenjani rezsim mellől.


Kína beszüntette katonai kapcsolatait Észak-Koreával – mondta Csou Bo, aki a nemzetközi biztonsági együttműködésért felel a pekingi védelmi minisztériumnál. Korábban sokrétű volt a kapcsolat és a véleménycsere Észak-Koreával, de ez a nullára csökkent, ami a "mindenki számára ismeretes okok miatt történt" – mondta Bo.

Peking „szolidáris a nemzetközi közösséggel abban, hogy szükséges tiszteletben tartani az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait a Phenjannal kapcsolatos kérdésekben".

Szerinte „Peking a lehető legérthetőbben Phenjan tudomására hozta azt az álláspontját, amely szerint Észak-Korea érdekelt abban, hogy megkezdjék a Koreai-félszigetet mentesítését az atomfegyverektől és szavatolják a régió biztonságát".

Bo szerint számtalan ok miatt nagyon kaotikus a helyzet a térségben, többek között a Dél-Koreában hadrendbe állítandó THAAD amerikai rakétavédelmi rakétarendszer miatt is.

Bo abban bízik, hogy sikerül megoldást találni ezekre a kérdésekre. Szerinte Észak-Korea közvetlen kapcsolatokat szeretne teremteni az Egyesült Államokkal, Kína pedig igyekszik ezt segíteni. A korábban Phenjannal folytatott pekingi hatoldalú tárgyalásokon részt vett az USA, Dél-Korea, Japán és Oroszország is.

Moszkva és Peking július elején közös nyilatkozatban felszólította Washingtont, azonnal állítsa le a THAAD rakétavédelmi rakétarendszer hadrendbe állítását Dél-Koreában. Az USA szerint a rendszerre az észak-koreai rakétafenyegetés miatt van szükség. Oroszország és Kína viszont azt állítja, hogy ez csak ürügy, az USA Dél-Korea katonai infrastruktúráját akarja bővíteni, de azt kockáztatja, hogy felborul a térségben a stratégiai erőegyensúly.