Nem kap elnöki kegyelmet Edward Snowden

Fotó: AFP / HO

-


A Fehér Ház kedden elutasította azt a két éve elindított petíciót, amelynek aláírói azt kezdeményezték, hogy részesüljön elnöki kegyelemben Edward Snowden Moszkvába szökött amerikai informatikus, aki leleplezte a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési gyakorlatát.

Lisa Monaco, Barack Obama elnök belbiztonsági és terrorelhárítási tanácsadója a csaknem 168 ezer aláírást tartalmazó petícióra adott írásos válaszában úgy fogalmazott, hogy a titkos anyagok ellopása "veszélyes döntés" volt, amely "súlyos következményekkel járt" az Egyesült Államok, valamint az ország védelmezőinek biztonsága szempontjából. Monaco kifogásolta, hogy Snowden nem próbálta meg konstruktívan kezelni az általa észlelt problémákat.

Leszögezte, hogy Snowdennek haza kell térnie az Egyesült Államokba, hogy ott esküdtszék ítélkezhessen felette, nem pedig "egy tekintélyelvű rendszer fedezékébe kell bújnia". Szerinte Snowden "menekül tetteinek következményei elől".

Az amerikai elnöki hivatal rendszerint reagálni szokott azokra a petíciókra, amelyek 100 ezernél több támogatóval rendelkeznek.