Nem jött be az ellenzéki szuperösszefogás földügyben

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Traktor és tömeg nélküli tüntetést szervezett az LMP földügyben. Az amúgy összellenzékileg támogatott demonstráció érdektelenségbe fulladt , a szervező a pár száz embernek is örült.


– Voltunk vagy háromszázan!
– És annak örülünk?

– hangzott a párbeszéd a Kossuth téren egy férfi és egy, a nagyjából egyórás demonstráció végére beeső nő között. Nagy tömegre egyébként sem lehetett számítani: az LMP szervezte demonstrációt a Facebookon a kezdés előtt egy órával kevesebb mint ezren jelezték vissza, de a látvány még így is meglepő volt.


Egy nyári, a felszólalók szerint stikában elfogadott kormányhatározat szerint télen 380 ezer hektár állami földet akar eladni a kormány. Ezért szervezett lényegében egész napos akciót az LMP és Sallai Róbert Benedek.


A kezdés előtt 10 perccel jobbra és balra is egy-egy kisebb csoport álldogált


A hangulatot a tüntetés elején egy Gyurcsány-fan dobta fel, zömmel az ATV elleni kirohanásaival és annak hangoztatásával, hogy „Gyurcsány a megoldás”. Ő egyébként rendszeres résztvevője a tüntetéseknek.Eddig egyébként csak földügyben sikerült olyan tüntetést összehozni, ahol egy színpadon állt MSZP-s, illetve jobbikos politikus. Itt majdnem „emelkedett a tét”: DK-s politikus is felszólalt volna, csak a határidő után, péntek délután jelezte szándékát. Az Együtt is lecsúszott. Ennek ellenére mindenki támogatta a megmozdulást, bár ahogy elnéztük, inkább csak elméletben: senki nem szervezett nagyobb csoportot saját szimpatizánsai közül a rendezvényre – kivéve az LMP-t és Mezőhegyest, amelyet érzékenyen érintett a földpályázat. Utóbbiak nagyjából negyvenen voltak, táblákkal.Bár az LMP-s politikus délelőtt traktorral vonult a Kossuth térre, este már csak egy miniszínpadra és pár LMP-s zászlóra futotta. „Ne gondold, hogy tied a világ” – kezdték a tüntetést, majd Schiffer András parlamenti felszólalásának lejátszásával „tüzelték a tömeget”. A konferanszié – Ikotity István parlamenti képviselő – példa nélkülinek nevezte a rendezvényt, amelyre azonnal rámozdult mindenki.

„Miért vagyunk kétszázan, ha rámozdultunk? Az MSZP nem tud embereket kihozni, szégyellje magát” – szólt oda egy fiatal a társának.


Sallai délelőtt a Kossuth téren


„Köszönjük, hogy hallatjátok a hangotokat” – mondja az első felszólaló, az MSZP-s Beke Károly a lényegében néma tömeg előtt. Lassan beszélt, és nagyon meg sem kellett emelnie a hangját, alig kapott hangos visszajelzést. „Orbán éhsége csillapíthatatlan, amit tesz, az rossz” – mondta. A „gázszerelőből lett földműves” (Mészáros Lőrinc) emlegetése hozta az első fújolást. Beke szerint a haza ellopása folyik.

Közben megérkezett a térre a fekete ruhás nővérként ismertté vált Sándor Mária, hogy a nővérek sanyarú sorsára felhívja a figyelmet, nagyjából 10 emberrel együtt. Így ők adták a tüntetők nagyjából 5 százalékát.


tüntetés; LMP; Kossuth tér; Parlament; magyar föld; földügy; mezőgazdaság

Föld és egészségügy


Beke és az utána jövő jobbikos Magyar Zoltán is arra biztatott, az emberek menjenek el az árverésekre, bár míg az MSZP-s csak azt nézette volna meg, ki veszi el a földet, a jobbikos már radikálisabb megoldásban gondolkodik: „A parlamenti eszközök kevesek lesznek, az utcán kell a küzdelmet megnyerni. Ha kell, fizikai erővel akadályozzuk meg az árverést.”

Magyart beszéde előtt nagyjából hárman tapsolták meg – ebből látszik, hogy a Jobbik sem szervezett szimpatizánsokat a megmozdulásra, összsikere megegyezett az MSZP-s szónokéval. Pedig a Jobbik két éve, a földtörvény szavazásakor felforgatta az egész parlamentet, megzavarta a voksolást, elfoglalta a pulpitust.


tüntetés; LMP; Ángyán József; Élőlánc; Kossuth tér; Parlament; magyar föld; földügy; mezőgazdaság


Szabó Rebeka PM-es politikus felsorolta a „földművesek tízparancsolatát”, amelyből az első, hogy a föld nem eladó. A helyzet szerinte aggasztó, a kormány keveseknek kedvez, sokakat reménytelen helyzetbe hoz. „A földet elveszik, a hazából próbálnak bennünket kizárni” – mondta, majd azzal zárt: „sem a jövő, sem a föld, sem a haza nem eladó”. Szabó beszéde alatt az elhunyt Váradi András juhász említésekor tapsoltak sokan.

A kishantosi gazdaság korábbi vezetője, Ács Sándorné szerint azt kell megérteni, hogy pár év múlva súlyos élelmiszerválság lesz, „ezért indul a földzsákmányolás”. Akié a föld, az lesz a világ ura. Ha nem lesz elég élelmiszer, a városiak lesznek igazán bajban, ha nem lesz mögöttük állami termőföld – mondta Ács Sándorné, és – a korábbiakhoz képest – nagy tapsot kapott.


tüntetés; LMP; Ács Sándorné; Élőlánc; Kishantos;  Kossuth tér; Parlament; magyar föld; földügy; mezőgazdaság

Kis tüntetés, kis színpad


Mezőhegyes polgármestere, Mitykó Zsolt az „összejövetel résztvevőit” köszöntötte, majd ecsetelte, mekkora sokkot okozott a településnek, mikor kiderült, hogy pályáztatják a földeket. Ők a Földalapkezelőt is perlik. „A battonyai ortodox plébániára bejelentkezett ember is pályázott ottani földre. Ha egy ilyen becsúszik, az összes pályázatot vissza kell vonni” – mondta Mitykó, akinek beszéde alatt éledezett a két-háromszáz fős tömeg.

Majd jött Ángyán József, volt fideszes államtitkár, aki „örül, hogy ennyien vannak”, de azért emlékeztet arra, hogy 10 éve itt egy platón állt, amikor 20 ezer ember demonstrált.

Szerinte most földrablás van, a föld eladására a kormánynak senki sem adott felhatalmazást, spekulánsok szerzik meg a földet. Most szerinte a családoknak művelhetetlen, elaprózott terület jut, az igazán szép nagy darab – bár arányaiban jóval kevesebb – földre a tőkeérdekeltségek repülnek rá.


tüntetés; LMP; Ángyán József; Élőlánc; Kossuth tér; Parlament; magyar föld; földügy; mezőgazdaság

Az est „sztárja”


„Orbánnal abban állapodtunk meg, hogy vesznek földet. Erkölcstelen, ha a szó és a tett így elválik egymástól” – mondta Ángyán, és felhangzott az első „takarodjatok” a tömegből. Innentől – nagyjából 40 perccel kezdés után – kezdett olyan hangulat lenni, mint egy működő tüntetésen, füttyökkel, bekiabálásokkal, „Orbán, takarodj!”-jal.

„Erkölcstelen és alkotmányellenes a folyamat, nem erről volt szó” – fokozta a hangulatot Ángyán.

„A közös nemzeti vagyon szemérmetlen, erkölcstelen szétrablása folyik, a magánérdek dominál, a magánvagyont gyarapítják. Feudális hűbéri birtokadományozás zajlik. Ennek semmi köze ahhoz az ideológiai alaphoz, amely keresztény, polgári, nemzeti. Ez a máz, amely mögött rablófolyamat zajlik. Buknia kell annak a rendszernek, amely elveszíti erkölcsi tartását” – mondta Ángyán József, aki nagy tapsot kapott beszéde végén.


tüntetés; LMP; Kossuth tér; Parlament; magyar föld; földügy; mezőgazdaság


Ángyán beszéde után néhányan elindultak haza. Egy idősebb férfi szerint „föl kellene lázítani a vidékieket, traktorokkal kellene kivonulni”.

Az utolsó szónok, Sallai Róbert Benedek arról beszélt, az ellenzékiséget újra kell gondolni, az ellenzéki pártok kicsi ellensúlyok tudnak lenni, a társadalomnak is segítenie kell. „Nem hagyjuk abba, folytatni kell” – mondta, majd így zárta beszédét:Hallgassuk végig békésen a Himnuszt, ezzel jelezzünk a kormánynak!

gazdatüntetés

Gazdatüntetés régen


Miért voltak kevesen?

Sallai nem volt csalódott a létszám miatt. „Ez jó” – értékelte a 2-300 fős tömeget a Kossuth téren, de azzal is elégedett volt, hogy az ország 12 pontján összesen nagyjából százan zárták le az utakat tiltakozásképp. „Ez egy indikátor, hogy mennyien mernek megmozdulni.” Azt, hogy mi a következő lépés, még nem tudja, az azon múlik, mi lesz a kormány következő lépése.

Ángyán József három indokot sorolt fel a távolmaradásra:
  • „fortélyos félelem igazgat” – az emberek nem mernek kiállni, mert azt a kicsit is féltik, amijük van;
  • a hangadóknak ügyesen „löknek” támogatást vagy egy kis földet;
  • a gazdákat elárulták a vezetőik – nevesítve Jakab Istvánt és Budai Gyulát.

kishantos; tüntetés; termőföld eladása ellen

Félpályás útlezárás most