Nem jött be a Pentagonnak a szír felkelők kiképzése

Fotó: AFP / UYGAR ONDER SIMSEK

-

Félmilliárd dollárt költöttek a „mérsékelt felkelők” felfegyverzésére, de a program semmilyen érdemi eredményt nem hozott. Sőt, az is megesett, hogy átadták a fegyvereiket az iszlamistáknak.


Egyelőre szünetelteti az úgynevezett mérsékelt szíriai lázadók kiképzését és felszerelését – jelentette be kedden az amerikai védelmi minisztérium. A Törökországban és Jordániában folyó program eddig 500 millió dollárt emésztett fel, de a remélt ötezer fegyveres helyett csak néhány százat sikerült kiképezni, és ők sem hoztak áttörést az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és más dzsihadisták elleni harcban.

A programot számos kínos kudarc kísérte. Az első, 54 fős csoportot júliusban megtámadta és felmorzsolta az al-Kaida helyi ága, az al-Nuszra Frront. Hasszán Musztafa ezredes, az amerikaiak által kiképzett harcosok parancsnoka a CBS News tévécsatornának azt mondta: az amerikaiak cserben hagytál az embereit, túl kevés volt a fegyverük és a lőszerük.

Megkérdőjelezte a kiképzési program sikerességét az is, hogy a Pentagon is elismerte: egy hetven fős lázadó csoport egyszerűen átadta a fegyvereit az al-Nuszra Frontnak. A felkelők jelentős része ugyanis Bassár el-Aszad elnök rezsimjét tekinti fő ellenségének, nem pedig a különböző iszlamista csoportokat.

A kiképzési program lefújását egy nappal az után jelentették be, hogy Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen egyeztettek a szíriai katonai akciókról. Szerdán az orosz parlament felsőháza hivatalosan is megadta a hozzájárulását a fegyveres erők külföldi bevetéséhez, vagyis megindulhatnak a már korábban előkészített és beharangozott légicsapások.