Nem jön vissza a CÖF bohóca

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Az EP-választás előtt nem öleli át a Civil Összefogás Fórum bohóca José Manuel Barroso távozó bizottsági elnököt, azt viszont megtudtuk, mibe került az eddigi kampány. Mintegy 300 millióba. Az Európai Parlamentet pedig átalakítanák, sőt aztán meg is szüntetnék.


Bár csak május 31-ig kell közzétennie az elmúlt év pénzügyi beszámolóját a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak (CÖKA), Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, a CÖKA kuratórumának elnöke a VS.hu-nak mondott pár számot a jelentésből. Eszerint az országgyűlési választások előtt lezajlott „bohócos-kampány” összköltsége – Csizmadia szerint – nem érte el a háromszázmillió forintot. (Márciusban a Transparency International Magyarország és az Átlátszó úgy kalkulált, hogy november és február között a CÖF 570 millió forinttal járult hozzá a kétharmadhoz, most Csizmadia erről az összegről úgy fogalmazott, hogy a „fele reális”.) Csizmadia László hangsúlyozta, hogy a csaknem háromszázmillió forintot elsősorban kisvállalkozásoktól és magánemberek adományaiból szedték össze.
„Ezek tiszta pénzek, nincs közük párthoz”
– mondta. Miután rákérdeztünk a párthoz – jelesül a Fideszhez – kötődő pénzekre, az elnök azt mondta, hogy a párt alapítványától, a Polgári Magyarországért Alapítványtól feleannyit kaptak, mint amennyi a tavalyelőtti beszámolójukban szerepelt, így vélhetően valamivel húszmillió forint alatti összegről van szól. „Ezt a pénzt szerződés alapján kaptuk és az ezzel kapcsolatos beszámolási kötelezettségünknek is eleget tettünk” – tette hozzá Csizmadia László, aki fontosnak tartotta megjegyezni, hogy
„külföldről vagy Soros Györgytől” egy fillért sem kaptak.
- -Balról: Csizmadia László, Bencsik András, Bayer Zsolt Azt is megtudtuk, hogy a május 25-i EP-választás előtt már nem terveznek újabb plakátkampányt, ahogy Békemenet sem lesz. Ez utóbbi különösen annak tükrében furcsa, hogy korábban már volt egy menet „Nem leszünk gyarmat” zászlóval, most pedig a CÖF-alapító arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy az EP-választás tétje a többi közt azt is, hogy a gazdaságilag erősebb államok gyarmatosíthatják-e a gyengébb európai nemzeteket. Épp ezért  a CÖF tagjai javaslatokkal is előálltak az EU jövőjére nézve:
elsőként az Európa Parlament létszámát a felére csökkentenék, esetleg később teljesen megszüntetnék az EP-t,
hogy a kiemelt uniós ügyekről a szakmai bizottságok és nemzeti parlamentek dönthessenek. Fricz Tamás politológus, a CÖF másik alapítója szerint elsősorban egy, a közjót a középpontba állító, kevésbé bürokratikus, az értékek Európájához  és a keresztény gyökerekhez visszatérő unióra lenne szükség. Egy új szóvivő is bemutatkozott a CÖF-nél, ifjabb Lomnici Zoltán személyében, aki üdvözölte, hogy az új magyar választójogi rendszer lehetővé teszi, hogy határontúli magyarok is rákerülhessenek egy magyar párt EP-listájára, valamint bírálta az unió és az Európa Tanács jogvédelmi rendszerének működését a közép-kelet-európai térségben – utalva ezzel Zsák-Malina Hedvig vagy a temerini fiúk ügyére. A CÖF vezetése azt sem rejtette véka alá, hogy szerinte kire érdemes szavazni és kire nem. Utóbbiak közt az MSZP listavezetőjét, Szanyi Tibort és Veres János képviselőjelöltet nevezték meg, akik „elszabadult hajóágyúként viselkednek” és többek között „trágár szószátyárságot” visznek csak Brüsszelbe.

kampányköltás_parlamenti_pártok