Nem jogosult a Kehi a Norvég Alap vizsgálatára

Fotó: Graeme Maclean (CC-BY 2.0) / Graeme Maclean (CC-BY 2.0)

-

Nyílt levelet írt az EGT és Norvég Alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli iroda igazgatója Lázár Jánoshoz szerdán.


Norvégia sem látja okát a kormány által kezdeményezett Kehi-vizsgálatnak - írtuk múlt héten, miután megkerestük Norvégia magyarországi nagykövetét. Lázár János levelét megkapták, de ennek ellenére nem változtatnak álláspontjukon, és nem függesztik fel a Civil Alap programjait. A levelezésen kívül személyes tárgyalások egyelőre nincsenek. Augusztusig kéne megegyezni, ha nem akar a kormány pénzt elbukni.

Lázár János május közepén írt levelében ismételten kérte, hogy Norvégia az EGT és Norvég Alapokból érkező pénzek részleges felfüggesztését igenis terjesszék ki – a kormány már korábban hangoztatott kérésének megfelelően – az Ökotárs Alapítvány által kezelt programra is.


A Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) igazgatója levelében leszögezi, hogy a magyar kormány szerveinek  a vonatkozó jogszabályok szerint nincsen ellenőrzési joga a EGT és a Norvég Civil Támogatási Alap (a továbbiakban NCTA) felett - írja közleményében az Ökotárs.

Izland, Norvégia és Liechtenstein ad pénzt

Ezért a programért közvetlenül az FMO felelős (eltérően az EGT és Norvég Alapok támogatásainak többségétől). A szabályok szerint a „támogatott ország nem vállal sem pénzügyi, sem egyéb felelősséget a program lebonyolításáért”. Az FMO nyílt pályázati kiválasztás útján bízta meg az Ökotárs Alapítvány vezette konzorciumot az NCTA lebonyolításával. Az NCTA forrásait teljes egészében a Norvégia, Izland és Liechtenstein biztosítja, magyar költségvetési forrás az alapban még közvetetten sincsen.

Az Ökotárs munkájának ellenőrzésére és vizsgálatára az FMO jogosult (vagy akit megbíz), ők pedig közleményük szerint rendszeresen egyeztetnek. A kormány május 21-én jelentette be, hogy nem száll le az alapról, az Ökotárs Alapítvány csak hétfőn kapott hivatalos megkeresést a Kehi részéről.