Nem jó ötlet hat napon át füvezni

Fotó: AFP / FREDERIC J. BROWN / AFP / FREDERIC J. BROWN

-

Az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézetében kimutatták, hogy az intenzív THC-fogyasztás teljesen elhangolja az agyat. Ha tehát gyógyításra használják a marihuánát, fontos figyelni a megfelelően alacsony szintű THC-koncentrációra.


A hatnapos THC-kezelés hatására nyolcvanöt százalékkal csökkent az endokannabioid molekulákat fogadó CB1 receptorok száma az idegsejtek kapcsolódásait biztosító szinapszisokban. Ezek a hatásukban a marihuána THC-nevű hatóanyagához hasonlító jelmolekulák kulcsfontosságúak az idegsejtek közti kétirányú kommunikációban.

A kutatást Katona István és kollégái végezték el az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében (KOKI) és a Nature Neuroscience című mérvadó tudományos folyóiratban publikálták. A vizsgálat során minden korábbinál részletesebb mikroszkópos felvételek készültek a THC-kúra utáni idegsejtekről.

A hat napig tartó, élvezeti szinttel (100 nanogram/milliliter) történő kezelés után tizenegy napra volt szükség az ötven százalékos javulásig. A receptorok teljes helyreállásáig pedig hat hétre volt szükség. A csoport ezt az európai fesztiválok hosszából kiindulva


„rockfesztivál-paradigmának”

nevezte el.

Azt már korábbi kutatások eredményei is mutatták, hogy a nagy THC-koncentrációjú füvet szívó embereknél megfigyelhető káros mellékhatások – ilyen a tanulási képesség romlása – a Katonáék által is vizsgált receptorok szintjének általános csökkenése áll. A nagyobb felbontású mikroszkópos képekből már azt is tudjuk, hogy honnan tűnnek el ezek a receptorok és milyen mennyiségről van szó.


Afroman valószínűleg nem tudta, hogy a CB1 receptorokat kell okolni


A kutatókat is meglepte, hogy milyen hatása van a THC-nek. Katona szerint a terjedő kannabiszlegalizáció során nagyon figyelniük kell arra a döntéshozóknak, hogy milyen THC-tartalommal engedélyezik a kannabisz-származékok piacra dobását.

A kutatócsoport megvizsgálta a terápiás koncentráció (10 nanogramm/milliliter) hatását is. Ez csak a receptorok 16 százalékának eltűnésével járt.