Nem jelent kockázatot az azbesztmentesítés a Városliget Zrt. szerint

-

A zuglói polgármester szerint folyamatosan érkeznek a bejelentések. A Városliget Zrt. szerint a bontáshoz komoly tapasztalattal rendelkező vállalkozóval oldják meg.


A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum épületének azbesztmentesítése semmiféle veszélyt nem jelent a Városliget környékén lakókra vagy a parkot látogatókra, mert a bontási munkálatok szakszerűen és a jogszabályoknak megfelelően történnek - írta közleményében a Városliget Zrt. Korábban Karácsony Gergely (Együtt-PM), a XIV. kerület polgármestere tájékoztatást kért a Liget Budapest projekthez kapcsolódó városligeti bontási munkákról. Karácsony szerint szerint az önkormányzathoz folyamatosan érkeznek lakossági és intézményi bejelentések a por és az azbeszt miatt.

A Városliget Zrt. azt írta, hogy az azbesztfeltáró munka a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége elnökének közreműködésével folyik. A bontásra váró épületek közül az 1980-as években épült A3 épületrészben találtak nagyobb mennyiségben kötött formában azbesztcementet, annak kezelése "a megfelelő előkészületek mellett gyakorlatilag kockázatmentesen megoldható", míg a szórt azbeszt sokkal veszélyesebb. A további épületrészekben nem találtak veszélyes anyagokat - írták. Az épület szerkezetében található valamennyi, azbesztcement tartalmú elem szakszerű eltávolítására "megfelelő engedélyekkel és komoly tapasztalattal rendelkező", kifejezetten azbesztmentesítésre szakosodott vállalkozót vontak be.

Az azbeszt tartalmú épületrészeket korábban már elkeríttették és védőfóliával látták el. A területeken mindaddig szünetel a bontás, amíg be nem fejeződik az azbesztmentesítés. Ez a szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően történik, és sem a park használóira, sem a környéken élőkre nem jelent egészségi kockázatot.

A kivitelezők nem először találkoztak a veszélyes anyaggal: a legutóbb a volt Hungexpo irodaházak bontási munkálatait kellett egy időre felfüggeszteni, hogy az eltakart, a bontás során feltárt, azbesztcementből készített építőanyagot elszállítsák. Magyarországon az 1980-as évek végéig széles körben alkalmazták az azbesztet az építőiparban, szinte valamennyi bontási, átalakítási munkánál vizsgálni kell annak jelenlétét.