Nem jelenik meg a Népszabadság, a munkatársak nem tudták, mi készül

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Szombat reggel jelentették be, hogy az üzleti modell újraformálásáig nem adják ki a lapot, a nol.hu is elérhetetlen már.


A döntés a lap munkatársait is meglepte. A nol.hu leállása után egyikük még azt mondta a VS.hu-nak, hogy csak a szerverek és a szerkesztőség költözik. A lap kiadásának felfüggesztéséről a hírekből értesült, azt mondta, arról nem tudott semmit.

A munkatársak a nol.hu Facebook-oldlalán tudatták, hogy a szerkesztőség


a nyilvánossággal egy időben értesült arról, hogy a lapot azonnali hatállyal bezárják. Első gondolatunk, hogy ez puccs. Hamarosan jelentkezünk.


Az Index úgy tudja: a munkatársak levelet kaptak, hogy felmentik őket a munkavégzési kötelezettség alól, de nem tudnak bemenni a helyükre sem, és nem tudják megnyitni az emailjüket sem. Az Index információi szerint motoros futár vitte ki a dolgozóknak az értesítést szombat reggel arról, hogy mindenkit felfüggesztenek, fizetést kapnak, de mától nem kell dolgozniuk.

A hvg.hu szintén arról ír, hogy az újságírókat is teljesen váratlanul érte, a hírekből értesültek arról, ami történt. Eleinte azt hitték, hogy a cég Óbudára költözése miatt álltak le a szerverek. Egy dolgozó elmondta, szombat reggel már egy levelet is talált a postaládájában, amelyben a cég közölte, hogy megszünteti a munkaviszonyát. A többi elérhető munkatárs hasonlóról azonban nem számolt be. Murányi András főszerkesztő elérhetetlen, saját kollégái számára is.

A tulajdonos Mediaworks szombat reggeli közleményében tudatta, hogy a bevételek növekedése és a menedzsment költségcsökkentési intézkedései ellenére a Népszabadság esetében ez idáig nem sikerült megteremteni a pénzügyi eredményességet, ezért szombattól sem a nyomtatott, sem az online verzió nem jelenik meg.

A Mediaworks ugyanakkor azt írja, az érintett területekhez rendelt munkavállalókat felmentik a munkavégzés alól, a szerződéses partnerek szolgáltatásait pedig időlegesen felfüggesztik. Az előfizetőknek a Népszabadság helyett más kiadványukat, illetve az előfizetésből a felfüggesztés idejére eső rész visszafizetését ajánlja fel a kiadó.

A közleményben azt is írják, hogy 2016. szeptember 30-án a Mediaworks Zrt. megvásárolta a Pannon Lapok Társaságát, ezzel valódi regionális kiadóvá vált, markáns jelenléttel a sportlapok és magazinok piacán. Emellett most zajlik a költségtakarékosabb székhelyre költözés, ahol több mint 400 munkahely került kialakításra.

A Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 %-kal, azaz 100.000 példányt meghaladó mértékben csökkent - írják. Ennek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és az idei évben ez idáig szintén jelentős veszteséget halmozott fel.

A Mediaworks Zrt. a Társaság megbízott vezérigazgatójává Katona Viktort nevezi ki, aki jelenlegi, pénzügyi vezérigazgató-helyettesi és operációs vezetői feladatköre mellett veszi át a vezérigazgatói pozícióból saját kérésére távozó Rónai Balázs feladatait.