Szép adatok mellett sem vonzó a magyar gazdaság

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

A magyar gazdaság továbbra is bizonytalankodik – állítja a Policy Agenda elemzése.


Valamelyest romlott a második negyedévben a gazdaság helyzete a Policy Agenda Gazdasági Fejlődési Indexe alapján. A mutató - amely a makrogazdaság, a vállalati szektor és a lakosság pénzügyi helyzetét jelzi - az elmúlt három negyedévben ingadozott, összességében azonban azt jelzi: kedvezőtlen szintre ragadt be a gazdaság.


A makrogazdasági adatok akár impozánsak is lehetnének, hiszen az államháztartás hiánya gyakorlatilag garantáltan a GDP két százaléka alatt lesz. Csak éppen ennek az az ára, hogy a költségvetési kiadások lefaragása jelentős társadalmi feszültséget gerjeszt – az elemzés szerint. Emellett az államadósság szintje sem csökken érdemben - valójában nominálisan emelkedik, csak GDP-arányosan mutat rendkívül enyhe csökkenést. Az ipari termelés megtorpant - bár a szakértők szerint ez átmeneti, egyszeri hatás, a második félévben folytatódik a termelés bővülése - a külföldi tőke kiáramlása pedig folytatódik.


Van, ahol bővült a fogyasztás


Örömteli lehet ugyanakkor - javította is az indexet - a lakossági fogyasztás bővülése. Vagyis a háztartások többet tudnak költeni, mint korábban. Ez összességében így is van, ám a Policy Agenda arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyes jövedelmi szinteket vizsgálva már nem ennyire szép a helyzet. A növekedést ugyanis leginkább az okozza, hogy a leggazdagabbak képesek voltak többet fogyasztani, ám a legalacsonyabb jövedelmi osztályba tartozók nem, sőt. A magasabb jövedelműek többletfogyasztása azonban a teljes háztartási szektort vizsgálva elnyomta az alacsonyabb jövedelműeknél keletkezett csökkenést. Valójában a többletfogyasztás azt jelenti: nőtt a jövedelmi különbség a gazdagok és szegények között.

A vállalati szektor mutatói kettős képet mutatnak: egyrészt emelkedett a vállalkozások hitelállománya, ami azt mutatja, fokozódott a beruházási hajlandóság, másrészt még mindig komoly gondot okoz a tőkehiány. Külön problémát jelent a munkaerőhiány, s valójában a társaságok nem voltak képesek az adócsökkentések ellenére sem jelentős bővülésre. A Policy Agenda szerint összességében nem változott a magyar gazdaság helyezte: bizonytalanság és növekedési probléma jellemzi az országot.