Nem javasolják a kipa hordását a zsidóknak Marseille-ben

-

Egyre gyakoribbak a zsidók elleni támadások a dél-francia városban. Most egy tanárt késelt meg az utcán egy Iszlám Államot éltető 15 éves fiú.


Egy zsidó férfit fényes nappal támadtak meg hétfőn egy marseille-i utcán. A 15 éves támadó többször megszúrta a kipát hordó férfit, akinél ott volt egy tóra, és azzal védte ki a támadást. A harmincöt éves férfi a vállán és a kezén sérült meg, és azt mondta utólag, hogy le akarták fejezni.

A tinédzser a napokban lesz 16 éves, és az államügyész szerint az interneten radikalizálódhatott. A kihallgatáskor azt mondta, hogy az Iszlám Állam nevében cselekedett. Ugyanakkor azt a benyomást keltette a kihallgatók szerint, mint aki nincs teljesen tisztában az iszlámmal. A gyerek azt mondta a rendőröknek, hogy a szabadulása után fegyvert akart szerezni és rendőrt ölt volna.

Az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbak az antiszemita támadások Marseille-ben, három ilyen eset történt a közelmúltban, novemberben például szintén leszúrtak egy zsidó tanárt Iszlám Államot éltető emberek. A hatóságok kifejezetten óva intik attól a helyi zsidókat, hogy kipában mutatkozzanak nyilvánosan, írja az AFP.

A francia statisztikák szerint tavaly megduplázódott a zsidók elleni támadások száma az azt megelőző évhez képest. 2015-ben közel nyolcezer zsidó emigrált Franciaországból Izraelbe.