Nem is létezik a román hacker?

Fotó: MTI/EPA / Shaw Thew

-

Úgy töri az anyanyelvét, mintha csak egy ingyenes fordítószoftvert használna, és teljesen értelmetlen technikai leírást ad arról, hogyan törte fel a célpontját - írja a 444.hu a demokraták levelezését nyilvánosságra hozó hackerről.


A lap összeállítása szerint a magát Guccifer 2.0-nak nevező hacker szivárogtatásai látványosan szolgálják az orosz propagandát, és a jelek szerint a semmiből került elő pont akkor, amikor hirtelen szükség lett egy hackerféleségre, hogy elterelje a gyanút az orosz titkosszolgálatokról. A magát románnak valló hacker, inkább tűnik egy olyan lónak, amit bizottság tervezett, mint valódi személynek. Talán mert a legvalószínűbb, hogy valóban egy bizottság tervezte.

Elvben ő az a számítógépes kalóz, aki feltörte az amerikai demokrata párt levelezési rendszerét és lopott el onnan 20 ezer e-mailt. Ezekből kiderült, hogy a pártvezetés Hillary Clinton számára igyekezett befolyásolni az előválasztási küzdelmet.

Guccifer 2.0 azt próbálja elhitetni magáról, hogy ő az az Oroszországtól teljesen független, magányos hacker, aki feltörte az amerikai Demokrata Párt központja, a DNC számítógépes hálózatát, hogy az onnan szerzett dokumentumokat merő altruista jóindulatból és/vagy az illuminátusok elleni szabadságharc keretében nyilvánosságra hozza, de nem ám azért, hogy ezzel Donald Trump választási esélyeit javítsa. De a nyomok és nyilvános megszólalásainak összefüggéstelenségei alapján sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy Guccifer nem egy ki, hanem egy mi: egy elterelő hadművelet (amerikai kémzsargonban tagadás és megtévesztés, DnD).