Nem is igazi elnök, aki körül nincs egy szaftos offshore ügy

Fotó: AFP / JUAN MABROMATA / AFP / JUAN MABROMATA

-

A spanyol királyi család, mexikói, azeri, venezuelai, argentin elnökök sora érintett a vasárnap este kirobbant világméretű botrányban, de van a történetben állami bank, amely Panamába irányította az ügyfeleit, és híres aranyrablás is. Összeszedtük a sztorikat, amiket eddig elhomályosított Putyin és a fideszes Horváth Zsolt érintettsége.


Rendkívül rossz napja lehetett vasárnap úgy 214 ezer offshore cég tulajdonosának, köztük egy sor uralkodónak, állam- és kormányfőnek, vezető politikusnak és ismert sportolónak. Aznap este kezdte publikálni a Süddeutsche Zeitung című német lap, illetve az International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ - Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma) azt a 11,5 millió dokumentumot, amit a panamai Mossack Fonseca nevű ügyvédi irodától szivárogtatott ki egy ismeretlen, magát „John Doe” néven bemutató forrás.

A nemzetközi sajtó címlapjaira elsősorban Vlagyimir Putyin orosz elnök barátai, a sajtó elől megfutamodó Sigmundur Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök, illetve Lionel Messi, az FC Barcelona sztárja kerültek, de az adatok feldolgozásában résztvevő 370 újságíró munkája nyomán egészen színes kép alakult ki az offshore cégeket és vagyonkezelő alapítványokat igénybe vevőkről. Magyarországról egyelőre egy név vált ismertté, Horváth Zsolt korábbi fideszes képviselőé, akitől a saját pártja is elhatárolódott.

A világsajtóban megjelent, a kiszivárgott adatokat feldolgozó cikkekből azonban eközben más sztorik is körvonalazódnak arról, hogy még kik éltek a panamai központú, de globálisan működő offshore birodalom által kínált lehetőségekkel, illetve hogyan működött a rendszer.


A spanyol király nővére

I. János Károly, Spanyolország korábbi királyának nővére, Pilar de Borbón is érintett offshore vállalkozásban. A spanyol El Confidencial lap cikkében az áll, hogy a Mossack Fonseca adatai szerint Pilar de Borbón 1974 augusztusában, az esküvője napján lett a Panamában bejegyzett Delantera Financiera elnöke és ügyvezetője. Egészen 1993-ig töltötte be ezt a tisztséget, akkor egy madridi ügyvédi iroda vette át a cégek irányítását, a Gómez-Acebo & Pombo, de családban maradt az ügy: ennek alapítója Ignacio Gómez-Acebo, Pilar férjének testvére volt. 1993-ban meghalt Pilar de Borbón apja, és 1100 millió pesetát örökölt tőle, ezekből több mint 700 millió pesetát külföldi bankszámlákon tároltak. A céget 2014. Június 24-én szüntették meg, öt nappal azután, hogy Pilar unokaöccsét, VI. Fülöpöt királlyá koronázták.


Az argentin elnök

Feltűnik az 570 argentin vállalatot érintő papírok között Argentína jelenlegi elnöke, Mauricio Macri és a korábbi elnök, Néstor Kirchner személyi titkára is, Daniel Muñoz is. Az argentin La Nación azt írja, hogy Macri 1998 óta igazgatótanácsi tag egy Bahamákon bejegyzett Fleg Trading nevű cégben. A cég 2008-ig működött, akkor már Macri a kormány vezetője volt. A cégben Macri apja, Franco is volt elnök, míg testvére, Mariano a cég titkáraként működött.

A céget 1998-ban hozták létre, de csak 2004-ben aktiválták. A cég 2008-as felszámolásakor Macri már a második legfontosabb pozíciót töltötte be az argentin politikában, viszont tagadja, hogy bármilyen bűncselekményt követett volna el. Iván Pavlovsky, Macri szóvivője azt nyilatkozta, hogy „Macrinak soha nem volt és nincs is semmilyen olyan szerepe a vállalkozásban, ahogy a hírekben szerepel, így nem volt és nincs is semmilyen kötelessége beszámolnia róla, vagy nyilatkoznia. Ismétlem, soha nem volt aktív szerepe ebben a vállalkozásban.”

Az argentin elnök nagybátyja, Jorge Blanco Villegas is offshore-ozott. A Conklin Pacific nevű, a Virgin-szigeteken bejegyzett cég ügyvezetője volt 1997 és 1998 között. 1998-ban a cégből névleg kiszállt, amikor felvásárolta azt egy New Charlotte nevű másik vállalat. Akkor a cég értékét 11,9 millió dollárra becsülték. Blanco Villegas 2011-es halálakor vagyonának jelentős részét Macrira hagyta. Ebben az évben Macri vagyona 84 százalékkal nőtt.


Kirchnerék sem maradhattak ki

A La Nación egy másik cikkben az előző két elnököt adó Kirchner család érintettségét is taglalja. Daniel Muñoz, Argentína 2007-ben elhunyt elnökének, Néstor Kirchnernek személyi titkára és bizalmasa 2013-ban indított offshore céget a Brit Virgin-szigeteken. A Gold Black Limited nevű céget azért hozta létre feleségével, Carolina Pochettivel, mert meg akartak venni egy egyesült államokbeli ingatlant.

A Kirchner család közleményben tagadja a vádakat, azt írják, hogy a Kirchnereknek semmilyen közük nincsen ehhez a csalássorozathoz, amely szégyent hoz az országra. Sőt, Cristina Kirchner ex-elnökasszony – Néstor Kirchner utódja – volt ennek a sajnálatos gyakorlatnak a legnagyobb ellenzője, amely sajnos mindennapossá vált Argentínában. „A Kirchner családnak nincsenek külföldi számlái, sem cégei, sem vagyona, de abban a pillanatban, ahogy szándékunkban állna így tenni, azonnal jelentenénk a hatóságoknak és a korrupcióellenes hivatalnak” – írták. Majd azzal zárták a nyilatkozatukat, hogy akinek igenis köze van az offshore pénzmenekítéshez, az Mauricio Macri elnök.


Az elnöki család vagyona

Ilham Aliyev azeri elnök és családja régóta fényűző életet él, köszönhetően többek közt annak, hogy a gazdaság szinte minden szektorában érdekeltségekkel rendelkeznek. Bár a vagyont nem nagyon kell rejtegetni, az elnök felesége, Mehriban Aliyeva és gyermekei a panamai akták tanúsága szerint szintén rendelkeztek offshore érdekeltségekkel. Mehriban Aliyeva 2005-ben igazgatója lett a panamai UF Universe Foundation nevű alapítványnak.

Ugyanebben az évben a Mossack Fonseca azt javasolta, hogy az alapítvány vegye át az irányítást az AtaHolding nevű azeri konglomerátumban, az alapítvány haszonélvezője pedig Aliyev három gyermeke legyen. Nem egyértelmű, hogy a konstrukció működött-e, mert az alapítvány működését 2007-ben felfüggesztették. 2014-ben viszont kérték az újbóli aktiválását. Az biztos ugyanakkor, hogy elnök lányai irányítanak egy panamai, és két, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett céget, előbbinek pedig komoly részesedése van abban a társaságban, amely jogot nyert arra, hogy aranyat bányásszon Azerbajdzsánban. Aliyev huga, Sevil Aliyeva is tulajdonos egy Brit Virgin-szigeteki cégben.


Akitől elhatárolódtak a panamaiak

A pikáns ügyek közé tartozik Jérôme Cahuzac esete. A francia plasztikai sebész és baloldali politikus 2012-ben költségvetésért felelős miniszter lett Jean-Marc Ayrault kormányában, de 2013 tavaszán lemondott, miután adócsalással vádolták meg. Később beismerte, hogy húsz éven keresztül fenntartott egy titkos, külföldi bankszámlát. A panamai akták tanúsága szerint egy Seychelle-szigeteki cég tulajdonosa volt, de ezt két másik offshore cég fedte el: az egyik részvényesként, a másik pedig ügyvezetőként szolgált. Cahuzac bukása – illetve a helyi törvénymódosítás – után a Seychelle-szigeteki hatóságok érdeklődni kezdtek a valódi tulajdonos iránt, mire a Mossack Fonseca közölte, hogy megszünteti az együttműködést a céggel, mivel a tulajdonosa egy nagy kockázatú „politikailag exponált személy”.


Állami adóelkerülés

Van, ahol nem az ügyfelek neve az igazán kínos, hanem a közvetítő banké. Az Aftenposten című lap – amely birtokában van az érintett ügyfelek adatainak, de egyelőre nem hozta nyilvánosságra a neveket – arról ír, hogy miközben a magas adóiról ismert Norvégia évek óta harcol az adóparadicsomok ellen, az ország legnagyobb pénzügyi szolgáltatója, az állami tulajdonban lévő DNB – illetve luxemburgi leányvállalata – maga irányította a tehetős ügyfeleket a Seychelle-szigetekre, hogy a Mossack Fonseca segítségével offshore cégekben rejtsék el a vagyonukat: a panamai ügyvédi iroda cégeket alapított az Indiai-óceáni szigetországban a DNB Luxemburg ügyfeleinek. A cégek tulajdonosait nem regisztrálták, az igazgatói posztokat a Mossack Fonseca alkalmazottai töltötték be. A cégek bankszámláit a DNB Luxemburgnál vezették.

2013 végén aztán megváltozott a törvényi szabályozás a Seychelle-szigeteken, és nem lehetett többé teljesen elrejteni a vállalatok tulajdonosait. A Mossack Fonseca egyenként értesítette az ügyfeleket, hogy 2014. július 16-ig át kell alakítaniuk a cégeket rendes részvénytársasággá, illetve hogy a DNB Luxemburg jogi tanácsadói is hamarosan jelentkeznek. Utóbbiak végül azt ajánlották az ügyfeleknek, hogy számolják fel a cégeket, és valóban így is történt.


Chávez biztonsági főnöke

A panamai aktákban szerepel Hugo Chávez egykori venezuelai kommunista elnök biztonsági főnöke is. Adrián José Velásquez Figueroa, az elnöki palota egykori biztonsági főnöke 2007-ben nyitott számlát a Seychelle-szigeteken négy nappal azután, hogy Nicolás Madurót Chávez utódjaként megválasztották – írja az El País a venezuelai Admando.info oknyomozására hivatkozva.

Venezuela mint országnév 241 ezer dokumentumban fordul elő, ezzel pedig legtöbbször érintett ország lett minden idők legnagyobb oknyomozásában. A 2011-ben elkezdett oknyomozás bebizonyította, hogy Figueroa az állam nevében kötött szerződéseket, bankszámlákat nyitott Svájcban és a Dominikai Köztársaságban. Utóbbiban telepedett le és az ingatlanvagyonát 400 ezer és 1,6 millió dollár közötti összegre becsülik. Ez már azért is érdekes, mert Figueroa fizetése havi 200 dollár volt, amíg Chávez szolgálatában állt. Figueroa felesége egyébként Claudia Díaz Guillén, aki a Chávez melletti ápolónői tevékenysége mellett még a venezuelai Nemzeti Kincstár vezetését is elbírta.

A Venezuelával kapcsolatos dokumentumok arra mutatnak rá, hogy miképpen folytak el a pénzek az állami kezelésű olajvállalatokból. Szintén bizonyítást nyert, hogy egyes venezuelai üzletemberek miképpen használták a Mossack Fonseca szolgáltatásait arra, hogy egyes céges tulajdonviszonyát leplezzék, vagy árnyékcégeken keresztül veszteséget jelentsenek a venezuelai hatóságoknak, miközben a cégeik hatalmas profitot termeltek.


Tisztára mosott arany

Van olyan eset is, mikor maga a vagyon az igazán érdekes. A Guardian ír arról például, hogy Nagy-Britannia leghíresebb aranyrablása is kötődik a panamai offshore birodalomhoz. 1983-ban vakmerő bűnözők 3,5 tonna aranyat zsákmányoltak a londoni Heathrow repülőtér közelében lévő Brink's-Mat raktárból. Az arany nagyobb része soha nem került elő, viszont legalább egytucatnyi gyilkosság, köztük egy rendőr megölése is kapcsolódik a rabláshoz. A rablók viszonylag gyorsan értékesíteni tudták az aranyat, viszont így milliós összegek keletkeztek 50 fontos, új bankjegyekben, ami valahogy el is jutott a Spanyolországban rejtőzködő Gordon Parryhez.

A panamai akták tanúsága szerint a Mossack Fonsecát 1984-ben kereste meg egy offshore cégekre specializálódott cég Jersey szigetéről. A cégnek javasolt nevek közt szerepelt a Midas Inc. is, ami akár vicc is lehet, hiszen a mitológiai Midasz király kezében minden arannyá változott. Végül nem ezt a nevet választották, és minden működött is, de a tisztára mosott pénzzel költekezni kezdő rablók 1986-ban lebuktak. A jersey-i cég vezetője pánikba esetté, és telefonált Panamába. Jürgen Mossack, az ügyvédi iroda egyik alapítója legkésőbb ekkor megtudhatta, hogy az általa alapított cégnek köze van a rabláshoz, de akkor is úgy vélte, ők nem csináltak semmi törvénytelent.


A mexikói elnök kedvenc szerződéskötője

Juan Armando Hinojosa, akit Mexikóban csak Enrique Peña Nieto elnök „kedvenc szerződéskötője” gúnynéven ismernek legkevesebb 750 millió dollár értékű offshore üzletet visz. A botrány már 2014-ben kirobbant, amikor Nieto elnök felesége, az egykori szappanoperasztár, Angélica Rivera egy 7 millió dollár értékű birtokot akart megvásárolni Hinojosa egyik offshore cégétől.

A Mossack Fonseca három holding megalapításában segédkezett Hinojosának, a cégekbe 100 millió dollárt pumpáltak bele, amelyeket Hinojosa korábban bankban tartott. A cégeket az anyja irányította, feleségét és gyerekeit nevezte meg halála esetén örökösnek. Összesen kilenc offshore cég van az érdekeltségében.

A mexikói El Universal lap az elnöki családot érintő részek mellett beszámol a mexikói tévétársaságok érintettségéről is. A Televisa tévétársaság alelnöke, Alfonzo De Angoitia a Mossack Fonsecán keresztül vásárolt meg egy ingatlant a Bahamákon. Ricardo Salinas Pliego, a TV Azteca elnöke pedig egy jachtot megvásárló cégben volt érintett.


Messi

A Barcelona világklasszisának offshore ügyei eddig is ismertek voltak, ám az oknyomozás feltárt az eddig ismert hét cég mellé egy nyolcadikat is. A Panamában bejegyzett Mega Star Enterprises cégben Messi egy nappal azután írt alá egy tulajdonjogot elismerő papírt, hogy 2013 júniusában elismerte, hogy Spanyolországban adócsalással gyanúsítják. A cégben apja, Jorge is társ. Messiék tárgyalása május 31-én kezdődik Barcelonában, azzal gyanúsítják, hogy 4 millió eurónyi adót nem fizetett be. A Mega Star nevű cégről eddig a hivatalos nyomozás sem tudott.


Máltától Új-Zélandig

A panamai akták igazi globális hálózatot fednek fel. Új-Zéland például nem számít kifejezetten adóparadicsomnak, de a távoli szigetországban alapított vagyonkezelő alapítványok is alkalmasak lehetnek adóoptimalizálásra. A Mossack Fonsecától kiszivárogtatott adatok például 12 ezer olyan offshore alapról szólnak, amelyek egyáltalán nem fizetnek adót Új-Zélandon, és a haszonélvezőiket sem regisztrálták. Például a máltai energiaügyi miniszternek, Konrad Mizzinek és a miniszterelnök kabinetfőnökének, Keith Schembrinek is volt Új-Zélandon bejegyzett cége.

Az ausztrál Financial Review cikke szerint a Mossack Fonseca 2013 augusztusában hozta létre Panamában a Hearnville Inc. és a Tillgate Inc. nevű vállalkozásokat. Hivatalosan a tulajdonos mindkét esetben a Mossack Fonseca saját cége, az ATC Administrators Inc. volt, de a valóságban Mizzi és Schembri irányították a cégeket. A két cég alvó állapotban volt tavaly júniusig, amikor a Mossack Fonseca létrehozott két vagyonkezelő alapot Új-Zélandon, és áthelyezte ezekbe a két panamai cég tulajdonjogát. Mindkét alapot az Orion Trust nevű vagyonkezelő irányította.

Egy dokumentum szerint Mossack Fonseca megbízottja augusztusban azt jelezte a két politikusnak, hogy a panamai cégek nevében bankszámlákat nyitnak Dubajban. A meg nem nevezett bank azonban kérte a két cég valódi tulajdonosainak adatait, amit a jogi cég azzal próbált megkerülni, hogy „politikailag exponált személyekként” nevezte meg ügyfeleit. Egy későbbi levélből az is kiderül, hogy egy panamai bank sem volt hajlandó számlát nyitni a valódi tulajdonosok megnevezése nélkül. Az nem világos a papírokból, hogy végül sikerült-e bankszámlát nyitniuk. Mizzi maga azt állítja, hogy nem volt ilyen, és azóta meg is szüntette a panamai céget.