Nem is húzzák fel a teljes határszakaszon a kerítést

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Augusztus végére csak egy másfél méteres dróthálósort húznak fel, a három méteres kerítésre még várni kell. Egy szakaszon pedig nem is lesz kerítés.


A kormány által bejelentett három méteres kerítés helyett egyelőre csak egy másfél méteres dróthálósort húznak fel, hogy teljesíteni tudják Orbán Viktor ígéretét, amely szerint augusztus végére áll az akadálysor a magyar-szerb határon – írja a Népszabadság. Mögötte épülhet fel a végleges vasfüggöny, de csak novemberre.

A kormány kétféle kerítés építését tervezte. Azokon a szakaszokon, ahol a legtöbb menekült érkezik, 4,5 méteres horganyzott gerendákat préselnek a földbe másfél méteres mélységig, a földből kimagasló három méteres oszlop tetejére pedig 50-70 centi átmérőjű NATO-drótot rögzítenek. A nehezebben járható szakaszokon viszont csak három, gúlában rakott NATO-drót állná útját a határsértőknek.

Ehhez képest jelenleg a határ leveszélyeztetettebb szakaszain is csak vasrudakat szúrtak a földbe, és a kiemelkedő alig kétméteres vasak közé feszítenek ki három sor NATO-drótot, az embermagasságot sem haladja meg. A Népszabadság értesülése szerint a határ mintegy négy-öt kilométeres szakaszán ráadásul egyáltalán nem építenek semmiféle kerítést vagy drótakadályt. Arról a mocsaras-lápos területen haladó határszakaszról van szó, amelyen a migránsok eddig még csak meg sem kíséreltek átjutni.

A lap úgy tudja, hogy sem a másfél méteres előkerítés, sem a három méteres NATO-határzár nem kap külön elektronikai védelmet.