Nem is David Cameron Anglia ura

Fotó: Getty Images / Richard Heathcote

-

Hanem José Mourinho, aki második londoni regnálását ismét bajnoki címmel koronázta meg. Infografikákon mutatjuk be, mit ért el eddig Angliában.


A portugál vezetőedző nem közkedvelt alakja a világ labdarúgásának. Bicskanyitogató stílusa van – amellyel egyébként játékosait védi a média támadásaitól, azzal, hogy magára húzza a figyelmet –, de azt mindenki elismeri, hogy eredményes. 2013-ban tért vissza korábbi sikereinek helyszínére, a Stamford Bridge-re, ahol 2004 és 2007 között hat különböző belföldi trófeát nyert el – igaz, a Bajnokok Ligája-győzelem nem jött össze.Visszatérését követő első szezonjában semmit sem nyert, igaz, versenyben volt a Liverpoollal és a Manchester Cityvel az angol bajnoki címért – végül utóbbi kaparintotta meg a kupát. Ám idén már a Chelsea simán begyűjtötte a Ligakupát, majd a Premier League-trófeát is.

Ám a trófeákon kívül is komoly hatással volt a Chelsea játékára Mourinho jelenléte. A portugál győzelmi rátája magasabb két egykori és egy jelenkori riválisánál. A legendás Sir Alex Ferguson, a Manchester United korábbi, mindent megnyerő vezetőedzője sem büszkélkedhet arányosan annyi győzelemmel, mint Mou, és igaz ez Arsène Wengerre (Arsenal), valamint Rafa Benítezre (Liverpool, Chelsea) is.


Adatok lezárva: 2015. május 7.


Sőt, Wengertől még csak ki sem kapott. A nagycsapatok (Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United) elleni mérlege is pompás, összesen negyven meccset játszott ellenük, mégis csak három vereséget szenvedett. Mourinho kilenc klub ellen csak döntetlent vagy vereséget ért el, kilenc másik klub ellen pedig csak nyerni tudott – a Portsmouth ellen hétből hétszer. Ezekről az eredményekről meggyőződhet az alábbi infografikán, amelynek végén további érdekességekről is mesélünk.


Adatok lezárva: 2015. május 7.


Igen, Mourinho tényleg úgy nyert bajnokságot, hogy egyetlen hónapban sem ő alakított a legjobban az edzők közül. Inkább konzisztensen végezte a dolgát, masszív csapatot épített, és még az sem csökkentette igazán a londoniak PL-győzelmi esélyeit, hogy Diego Costa a szezon végére leállt a gólgyártással.

A Liverpool elleni hazai bajnokira pedig már úgy mehetnek ki a Chelsea labdarúgói, hogy a bajnoki aranyérmet már a nyakukba akasztották, valamint átvették a Premier League trófeáját is. José Mourinho egyébként várja a meccset, mert utoljára csaphat össze kedvenc ellenfelével, Steven Gerrarddal. A nyáron Los Angelesbe igazoló Liverpool-csapatkapitányt egyébként háromszor is megpróbálta megszerezni, egyszer sem sikerült. Most, hogy a Chelsea már bajnok, talán nem fektetnek olyan erőket a Liverpool elleni bajnokiba, így az északír Brendan Rodgers Bajnokok Ligája-indulásért harcoló csapata akár meg is lepheti a Stamford Bridge-en a hazaiakat.

Chelsea–Liverpool, vasárnap 17.00, DigiSport1