Nem indulhatnak az orosz atléták az olimpián

Fotó: Bongarts/Getty Images / Patrik Stollarz

-

Az egész orosz küldöttséget is kizárhatják a riói játékokról.


Elutasította 68 orosz atléta közös beadványát a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS). Ezzel véglegessé vált, hogy ezek a sportolók nem vehetnek részt az augusztus 5-én kezdődő riói olimpián.

Az orosz atléták azért fordultak a CAS-hoz, mert szerintük a Nemzetközi Atlétikai Szövetség túlságosan merev és helytelen álláspontot képviselt, amikor a doppingellenes küzdelem oroszországi kezelése miatt felfüggesztette országuk szövetségének tagságát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő keddig határoz arról, hogy a teljes orosz küldöttséget kizárja-e az olimpiáról. Az oroszok 387 sportolót neveztek a riói játékokra, köztük az érintett 68 atlétát is.

"Hiszünk abban, hogy a kollektív felelősség elve elfogadhatatlan" - reagált az ítéletre Dmitrij Peskov, Vladimir Putyin elnök sajtótitkára. "A döntés olyan atlétákat is sújt, akik hosszú ideje készülnek az olimpiára, külföldi doppingellenes szervezetek ellenőrizték őket folyamatosan, semmi közük nem lehet a tiltott szerekhez. … Mély sajnálatunkat fejezzük ki a döntés miatt. … Hatóságaink vizsgálják, miként tudunk hatékonyan és gyorsan fellépni."

Dmitrij Sljahtyin, az orosz atlétikai szövetség elnöke (ARAF) a döntésre reagálva kijelentette: nem bízik abban, hogy sikeresen tudnának tiltakozni az eltiltás ellen.


Jelena Iszinbajeva


Jelena Iszinbajeva, a rúdugrás kétszeres olimpiai bajnoka elmondta: "A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jogosult meghozni az (eltiltásról szóló) döntést. Ismét így határoztak. Azonban a NOB-nak lehetősége van egyes sportolókról külön határozni." A sportoló indulatosan megjegyezte: az eltiltás az atlétika halált jelenti. "Ez tisztán politikai döntés volt. Minden bizonyíték az ARAF ellen szólt, a sportolók ellen semmi sem. Nekünk, sportolóknak, nincs politikusi vénánk. Üzenem minden külföldi atlétának, akik most megkönnyebbültek, felsóhajtottak és majd megnyerik az aranyérmet, hogy erre csak úgy voltak képesek, hogy minket eltiltottak. Mindig féltek az erőnktől."