Nem indul a parlamenti választáson Le Pen kérlelhetetlen unokahúga

Fotó: AFP / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

-

Elégedetlen volt nagynénje kampányával, aki viszont tapasztalatlannak nevezte Marion Maréchal-Le Pent. A párt parlamenti képviselője váratlanul bejelentette, hogy nem indul a választásokon, mert több időt akar családjával tölteni.


Marine Le Pen azt mondta, "mélyen sajnálja", hogy unokahúga Marion Maréchal-Le Pen, a párt nemzetgyűlési képviselője átmenetileg visszavonul a politikai életből. "Politikai vezetőként mélyen sajnálom Marion döntését, de sajnos mamaként megértem őt" – írta a Nemzeti Front elnöke a Twittteren.

A 27 éves Marion Maréchal-Le Pen egyike volt a párt két nemzetgyűlési képviselőjének, és nagy reményekkel indulhatott volna az alsóház tagjait megújító júniusi választásokon is. Kedd este azonban bejelentette, hogy nem indul újabb mandátumért. Egy ideid szeretne a vállalati magánszektorban dolgozni, és több időt szentelni családjának és 3 éves gyermekének. Szerinte "egy jó politikai vezetőnek szüksége van más tapasztalatokra is, nemcsak a választási vagy politikai sikerekre".

A pártalapító, Jean-Marie Le Pen unokája a levelében leszögezte, hogy "nem mond le végleg a politikai harcról", mert "nem tudna soha közömbös maradni honfitársai szenvedései iránt".

Március végén Marine Le Pen azt mondta, elnökké választása esetén az unokahúga nem kapna kormányzati szerepet a családi kötelék miatt, és azért sem, mert tapasztalatlan. A kérdésére, hogy a nemzetgyűlés legfiatalabb képviselőjét túl tapasztalatlannak tartja-e, Marine Le Pen azt mondta: "Igen, valószínűleg, de az az egyszerű tény, hogy az unokahúgom, gondokat okozhat". Hozzátette: "Fiatal, elég merev, tény, hogy mint egy kicsit a francia fiatalság, elég merev."

A pártelnök és unokahúga között köztudottan véleménykülönbség volt az elnökválasztási kampány stratégiáját illetően.

A nagynénjénél liberálisabb gazdaságpolitikát, de konzervatívabb társadalomfelfogást hirdető, gyakorló katolikus Marion Maréchal-Le Pen a hagyományos jobboldali szavazótábor felé szerette volna nyitni a pártot, a Nemzeti Front kemény magjának megtartása mellett, s elhibázottnak tartotta, hogy a párt befolyásos alelnöke, Florian Philippot hatására nagynénje egy baloldalibb gazdaságpolitikára, az eurózónából való kilépésre és a nyugdíjkorhatár 60 évre történő csökkentésére építette kampányát.

Az elnökválasztás második fordulójában Marine Le Pen 34 százalékos támogatottsággal alulmaradt a 66 százalékkal győztes Emmanuel Macronnal szemben, Marion Maréchal-Le Pen pedig csalódott volt, mert a Nemzeti Frontnak nem sikerült a két forduló között meggyőznie Francois Fillon konzervatív jelölt táborának nagyobb részét. Azt kérte a párttól, hogy "gondolkodjon el nagynénje stratégiáján", amely szerinte nem volt sikeres.

A két forduló közötti elnökjelölti vitában nyújtott teljesítménye miatt a Nemzeti Fronton belül többen nyíltan bírálták Marine Le Pent, távozását sürgették, és az unokahúgában látták az alternatíva lehetőségét. Marine Le Pent rekordszámú, mintegy 10,6 millió szavazó támogatta a második fordulóban, de a párt kitűzött célja legalább 12 millió volt.

A pártelnök az elnökválasztás estéjén bejelentette: új politikai erő élén kíván indulni a júniusi parlamenti választásokon. Meg akarja változtatni a Nemzeti Front nevét is: a pártot azóta rasszistának és antiszemitának tartják, amióta apja, Jean-Marie Le Pen létrehozta. Marine Le Pen célja, hogy még szélesebb körben egyesítse a hazafias erőket.