Nem imádkozhatnak együtt a férfiak és a nők a Siratófalnál

Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

-

Netanjahu meggondolta magát, mégsem teljesíti a liberálisoknak tett ígéretét.


Az ultraortodox pártok nyomására az izraeli kormány befagyasztotta korábbi tervét, hogy koedukált imádkozószakaszt hozzon létre a Siratófalnál. A liberális reformmozgalom vezetője, Gilad Kariv rabbi szégyenteljesnek és szerencsétlennek, valamint Izrael és a zsidó nép érdekeivel ellentétesnek nevezte a lépést. David Lau askenázi főrabbi viszont alapvetően hibásnak minősítette a Siratófal megosztásának tavaly januárban elfogadott elképzelését.

Az ultraortodoxok egy másik győzelmet is elkönyvelhettek vasárnap. A kneszet megszavazta a betérési törvényt, amely szerint csakis az ortodox rabbinátus intézheti a zsidó vallásba betérés ügyeit Izraelben. A koedukált Siratófal-szakaszért szólalt fel Avigdor Liberman védelmi miniszter és Juval Steinic energiaügyi és hírszerzési miniszter is, mert szerintük ez elidegeníti a zsidó diaszpórát, és megosztja az izraelieket.

A helyi és az amerikai zsidó reform- és konzervatív mozgalmaknak korábban megígérték, hogy a falnál lesz egy olyan rész, ahol férfiak és nők együtt imádkozhatnak. Ám Benjámin Netanjahu miniszterelnök a koalíciós partnerek, az ultraortodoxok követelésének engedve mégis ejtette a tervet. Az Izraelben vallási monopóliummal rendelkező ultraortodoxok nem tekintik a judaizmus legitim képviselőinek a másféle zsidó irányzatokat, és ellenzik a férfiak és nők közös imádkozását.

Tavaly januárban az izraeli kormány megszavazta, hogy a zsidóság legszentebb helyénél, az ókori zsidó szentélynek helyet adó mesterséges terasz nyugati támfalánál, vagyis a Siratófalnál egy külön részt alakítsanak ki, ahol a nem ultraortodoxok saját szabályaik szerint imádkozhatnak.

Az egyezség egy három éve tartó tárgyalássorozat eredménye volt, de az ultraortodoxok – akik az askenázi és a szefárd zsidókat tömörítő pártok révén is részt vesznek a koalícióban – nyomást gyakoroltak Netanjahura.

A nem ultraortodox irányzatok az amerikai zsidók többségét képviselik, és elidegenítésük súlyos politikai, gazdasági és diplomáciai károkat okozhat Izraelnek.