Nem ilyen kezdésről álmodott a Ferrari és a Fiat

Fotó: AFP / JOHN THYS

-

Hétfőtől vezették be az olasz luxusautógyár részvényeit a milánói tőzsdére, ám a jegyzést a gyengélkedő tőzsdék miatt hamar fel kellett függeszteni. Később újraindult, de közben a Fiat kapott nagy pofont.


A Ferrari most már elvált a Fiat Chrysler Automobiles (FCA)-tól és önálló piaci szereplővé vált - mondta az indulás előtt Sergio Marchionne a Ferrari és az FCA elnöke. A Ferrari tíz százalékát a cégalapító Enzo fia, Piero Ferrari birtokolja, tíz százalék tavaly óta forog a New York-i tőzsdén, a maradék nyolcvan százalék eddig az FCA tulajdona volt.

A USA-ban a Ferrari annyira nem bizonyított, hiszen bár 52 dollárral indították októberben a kereskedést, azóta lassú, de biztos visszaesés következett, így a 2015-ös záráskor 48 dolláron álltak a részvények. A kezdet Milánóban sem volt zökkenőmentes, a 43 eurós nyitást követően esni kezdtek a papírok. Ebben valószínűleg szerepe volt, hogy a kínai visszaesés miatt világszerte zuhanni kezdtek a tőzsdeindexek - erről itt írtunk bővebben. Ekkor fel is függesztették a Ferrari-részvényekkel való kereskedést, ám végül újra engedélyezték azt és bár valamennyire megnyugodtak a kedélyek, a részvények még mindig nem érték el a nyitóértéket.

A bevezetésnek volt egy másik árnyoldala is: a Fiat Chrysler részvényei elvesztették értékük harmadát, miután a befektetők amiatt kezdtek el aggodalmaskodni, hogy a cég értéke jelentősen visszaeshet a Ferrari nélkül.


A miniszterelnök is megjelent

A Ferrari részvényeinek bevezetése alkalmából tűzpirosba öltözött hétfőn a milánói tőzsde. A tőzsdei jegyzés elindulásának tiszteletére a milánói tőzsde bejárata előtt felsorakoztak az Enzo Ferrari által 1947-ben alapított sportkocsigyár legismertebb modelljei, közöttük a legutolsóként született F12-es is.

A tőzsdei jegyzés jelentőségét bizonyította, hogy a Ferrari milánói bemutatkozásán jelen volt Matteo Renzi olasz miniszterelnök, aki köszönetet mondott Sergio Marchionnénak az FCA-csoport olaszországi befektetéseiért.Matteo Renzi példaértékűnek tartotta, hogy a 2016-os olaszországi gazdasági esztendő éppen a Ferrari tőzsdei bevezetésével kezdődött és hasonló "szárnyalást" remélt az itáliai gazdasági élet többi ágazatától is.