Nem ilyen bizonyítványra számított a kormány a hitelminősítőtől

Fotó: AFP/Emmanuel Dunand / AFP/Emmanuel Dunand

-

Elmaradt a várt felminősítés.


Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot pénteken a Standard & Poor's.

A nemzetközi hitelminősítő nem módosította sem a devizában és forintban fennálló hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségek "BB plusz/B" szintű besorolását, sem annak stabil kilátását.

Az S&P a bejelentéshez fűzött, péntek este Londonban ismertetett elemzésében közölte, hogy az idén 3 százalékos, a 2015-2018-as időszakra éves átlagban 2,4 százalékos növekedési ütemeket vár a magyar gazdaságban.

A cég szerint az alacsony olaj- és földgázáraknak, az emelkedő foglalkoztatottságnak, a devizaalapú hitelek átváltása miatt csökkenő elővigyázatossági megtakarításoknak és az alacsonyabb adósságszolgálati terheknek az elkölthető jövedelmi hányadra gyakorolt hatása egyaránt elősegítette a háztartási szektor fogyasztásának élénkülését, a 6,8 százalékos munkanélküliségi ráta pedig egy évtizedes mélyponton jár.

Bár az Orbán-kormány többször is jelezte, hogy nem tartja objektív mércének a hitelminősítők megállapításait, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tavasszal "üzent" a besorolást végző intézményeknek, amikor azt mondta, "megért a helyzet a felminősítésre". Egy tavaszi konferencián úgy fogalmazott: "a nagy nemzetközi hitelminősítőknek a korábbinál alaposabban kell értékelniük az elmúlt évek eredményeit, amelyek alapján szükségszerű Magyarország besorolásának javítása".

A másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's sem ajánlja befektetésre Magyarországot.