Nem ígért fellépést a civilek regisztrációja ellen Áder

-

Az Ökotárs Alapítvány és még három civil szervezet januárban levelet írtak a köztársasági elnöknek, hogy Áder álljon ki a civil társadalom mellett, és akadályozza meg, hogy hatályba lépjen az a törvény, amely kötelezővé tenné a civil szervezetek állami regisztrációját. A köztársasági elnök márciusi válaszlevele szívélyes hangú, de minden konkrétumot mellőző.


Az Ökotárs, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány, a Kárpátok Alapítvány-Magyarország és az Autonómia Alapítvány arra kérik Áder Jánost, hogy „emelje fel szavát a magyar civil társadalom védelmében” az elmúlt hónapokban a civileket érintő támadásokkal szemben. A levél ilyen támadásként hangsúlyozza például Orbán Viktor civilekkel kapcsolatos megbélyegző és általánosító kijelentéseit.

Azt is kérik, hogy a tavaly a miniszterelnök által bejelentett, civilszervezeteket állami regisztrációra kötelező törvényjavaslat hatályba lépését akadályozza meg Áder, mert az szerintük „súlyosan sérti a jogállamiság, és jogbiztonság elvét”.Áder, a március 18-án megküldött levelében hangsúlyozza, hogy a hazai civilszervezetek munkája „felbecsülhetetlen kincs”, ezért is vállal a megválasztása óta a feleségével szerepet „megannyi civil kezdeményezés támogatásában”. Kiemeli, hogy az elmúlt két évben több mint száz alapítvány és egyesület munkájával ismerkedtek meg és vettek részt a rendezvényeiken. Áder megígéri, hogy a civilszervezetek munkáját a jövőben is figyelemmel kíséri, és szövetségesként is számíthatnak rá a civilek, a szívélyes hangvételű levél azonban a regisztrációs törvényre, és annak a megakadályozását kérő szavakra egyáltalán nem reagál.