Nem igazán sikerül betartani a tűzszünetet Szíriában

Fotó: MTI/EPA/MSF / SAM TAYLOR

-

Annak ellenére, hogy egy külön csoport felügyeli a tűzszünetet Szíriában, nem sikerült teljesen leállítani a légicsapásokat. Ezért összehívták a szíriai tűzszünet ellenőrzésére létrehozott munkacsoportot hétfő délutánra Genfben.


Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (UNHRC) ülésén Genfben tartózkodó Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter előzőleg közölte, hogy Franciaország kezdeményezi a csoport azonnali összehívását, miután beszámolók szerint nem álltak le a légicsapások, illetve több értesülés szerint ellenzéki csoportok által ellenőrzött területeket támadtak harci repülőgépek.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Staffan de Misturával, az ENSZ szíriai különmegbízottjával folytatott találkozója után újságíróknak elmondta, hogy a szíriai tűzszünetet összességében betartják, bár történt néhány incidens. Hozzátette: az orosz-amerikai munkacsoport és a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) összes többi országa megpróbálja biztosítani, hogy több incidens ne forduljon elő, és a fegyvernyugvás töretlen legyen.