Nem hozta lázba az adózókat az új lehetőség

Fotó: MTI / Marjai János

-

Mindössze kétszázezren kérték azt, hogy a NAV készítse el az adóbevallásukat. Éjfélkor újabb bevallási határidő jár le.


Ma éjfélig kell bevallania a tavalyi évi jövedelmét az egyéni vállalkozóknak, illetve az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek, továbbá azoknak, akik az eva vagy a kata hatálya alá tartoznak. Ugyanez a határidő a még fennálló tavalyi szja-tartozásuk megfizetésére is.

Azokra az egyéni vállalkozókra, akik 2015-ben megszüntették a tevékenységüket vagy az év egy részében (de még december 31-én is) bejelentetten szüneteltették vállalkozásukat, nem a február 25-i határidő vonatkozik. Nekik május 20-ig kell bevallásukat benyújtaniuk, viszont mindenképp ki kell tölteniük a bevallás egyéni vállalkozói részét is. Azoknak az egyéni vállalkozóknak pedig, akik az elmúlt év egészében bejelentetten szüneteltették tevékenységüket és nem volt más adóköteles jövedelmük, nem kell bevallást benyújtaniuk.

A bevallást főszabály szerint elektronikusan kell eljuttatni a NAV-hoz, azonban a kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozó, a munkáltatónak, kifizetőnek nem minősülő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély, illetve a katás egyéni vállalkozó papíron is beadhatja szja-bevallását.

A határidő nagyjából háromszázezer embert érint.


Egy fontos határidőn már túl vannak az adózók: a NAV-tól február elejéig lehetett kérni az adóbevallás elkészítését. A lehetőség csábító, ám Tállai András, az adóhivatalt vezető államtitkár egy konferencián elmondta, alulmúlta várakozásaikat az adózók lelkesedése. A Világgazdaság tudósítása szerint mindössze 200 ezren igényelték ezt, miközben az adóhatóság 1,4 millió adózó kérhette volna.

Az államtitkár mindenesetre abban bízik, hogy jövőre már 3,5 millió adózónak készítheti el a bevallását a NAV.