Nem hozott tartós fegyvernyugvást az aratás Ukrajnában

Fotó: VS.hu/Ferenci Péter

-

Kijev szerint orosz diverzánsokat fogtak a keleti fronton.


Az ukrán katonák semlegesítették a szakadárok diverzánscsoportját a Donyec-medencében. Konfliktusövezetben. Az összecsapásban két szakadár meghalt, négyet elfogtak. A halottak és a fogságba esettek között is van orosz állapolgár.

A kijevi hadműveleti parancsnokság szerint a meghalt orosz a csoport parancsnoka volt, Kirovban született. A fogságba ejtett orosz a délnyugat-oroszországi Altaji területről származik. A műveletben gépkarabélyokat, golyószórót és mesterlövészpuskát, valamint egy gránátvetőt foglaltak le.

A szombattól érvényben lévő, úgynevezett aratási tűzszünet első napján csökkent a Moszkva által támogatott szakadárok támadásainak intenzitása, az elmúlt napon mégis két ukrán katona halt meg. Az elmúlt 24 óra alatt a szakadárok 26-szor nyitottak tüzet a kormányerők állásaira. A legsúlyosabb helyzet Luhanszk térségében volt, ahol 11-szer lőttek a szakadárok, és a minszki egyezményekben tiltott 120 milliméteres aknavetőket is bevetettek.

A donyecki szakadárok hírügynöksége, a DAN azt írta, hogy hogy az elmúlt 24 órában az ukránok 19-szer sértették meg a tűzszünetet. A másik szakadár terület, a Luhanszki Népköztársaság "népi milíciája" szerint az ukrán hadsereg hétszer sértette meg a fegyvernyugvást, és 120 milliméteres aknavetőket használtak. Áldozatokról egyik szakadár területről sem érkezett hír.

A konfliktus rendezésére létrehozott háromoldalú – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – minszki összekötő csoport szerdai ülésén támogatta a június 24-től augusztus 31-ig tartó fegyvernyugvást. Ennek célja az lenne, hogy elvégezhessék az aratást Donyeck és Luhanszk megyékben.