Nem hoz áttörést a gyed-extra

Fotó: MTI / Béla Fotós

Bölcsödék és jól működő munkaerőpiac nélkül nem hoznak áttörést az új gyed-szabályok, de az irány jó.


Az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett gyed-extra keretében négyféle családtámogatásról döntött a kormány: a gyed és a gyes mellett újra vállalható munka a gyerek egyéves kora után; ha testvér születik a családban, megmaradnak a korábbi ellátások, vagyis két gyed és két gyes járna. Bevezetik a diplomás gyedet és újabb adókedvezményt kapnak a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók.

Diplomás gyedre akkor lesz jogosult valaki, ha nappali tagozaton megvan két féléve; ebben az esetben a gyerek egyéves koráig jár a támogatás, utána a gyes vehető igénybe. De diplomás gyedet kaphat az is, aki felsőfokú szak-, vagy felsőoktatási szakképzésben, vagy szakirányú továbbképzésben tanul - nekik a minimálbér alapján jár a gyed. A mesterizők, az osztatlan képzésben tanulók és a doktoranduszok a garantált bérminimum alapján kapnák a gyedet.

Jól járnak a három-, vagy többgyermekes anyákat foglalkoztató cégek. Számukra az a jó hír, hogy a hároméves szociális hozzájárulási adókedvezményt két évvel kiterjesztik, így a negyedik és ötödik évben csak az adó 50 százalékát kell befizetniük az érintett munkavállalók után. Mindezek az intézkedések 65 ezer embert érintenek, és 18,6 milliárd forinttal terhelik meg a költségvetést.Eddig a munka mellett nem járt gyed, ez most változik

Minél nagyobb a gyerek, most annál kevesebb támogatás jár utána. A gyerek fél éves koráig terhességi gyermekágyi segély néven kap az anya pénzt, a korábbi fizetése 70 százalékát. Az átlagfizetés alapján ez csaknem 105 ezer forint. Ezután a gyerek két éves koráig a gyed  jár, az összeg kiszámításánál sokmindent vesznek figyelembe. A jutattás legfeljebb 130 ezer forint lehet, a statisztikai hivatal szerint az átlag 91 ezer forint. Ennél is kevesebb a gyes, ami egy fix összeg, nagyjából 30 ezer forint. Ezek egy gyerek után járnak, de a támogatási rendszer annyira bonyolult, hogyha korán jön a második gyerek, a pénz egy része elveszik.

A mostani szabályok szerint az anya elveszti a gyed-et, ha visszamegy dolgozni. Helyette az alacsony összegű gyest kapja, de azt is csak akkor, ha legfejlebb 30 órát dolgozik hetente a 40 helyett. A tervek szerint ez most változik, 2014-től ha a gyermek egyéves kora után munkába kíván állni az anya, akkor nem kell lemondania a gyed és a gyes közti összegről.Ki kapkod az anyák után?

Zajtai Levente TB szakértő pozitívnak tartja az elképzeléseket. Külön kiemelte, hogy az intézkedés az egy és két gyermekeseket is segíti. Az viszont kérdés, hogy ez érinti-e már ma gyed-en lévőket is. Azzal, hogy az anya hamarabb visszamegy dolgozni, a munkavállaló és munkaadó is jól jár. A bejelentett számok alapján úgy kalkulál, havonta átlagosan csaknem 24 ezer forint plusz támogatást jelenthet ez az érintetteknek.

Az irány rendben van, de az érdemi hatás kérdéses - mondja Scharle Ágota, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet ügyvezető igazgatója. Több kétsége is van: önmagában a plusz pénz kevés lehet, ha nincs több bölcsőde vagy családi napközi, nem tudják hol elhelyezni a gyereket. Ha a bölcsődehiány a fő akadály, akkor ezek a lépések csak azoknak adnak több támogatást, akik anélkül is dolgoznának illetve enélkül is több gyereket vállalnának. Annak a társadalmi elvárásnak is változnia kell, miszerint az anyának 3 évig a gyerek mellett a helye. A fizetés mellé járó gyest támogatja, ami így egyfajta megemelt családi pótlék. A gyed viszont biztosítás jellegű juttatás, az szerinte emiatt nehezen összeegyeztethető a fizetéssel. A jól kereső nők gyermekvállalását azzal lehetne inkább ösztönözni, ha emelnék a gyed összegének felső korlátját, a mostani alacsony plafon ugyanis őket hátrányosan érinti. A diplomás gyed bevezetése valószínűleg azt akarja ösztönözni hogy a nők korábban szüljék meg első gyereküket - mondta Scharle Ágota, - ezzel viszont hátrányba kerülnek a munkaerőpiacon azok, akik a felsőoktatásból kikerülve gyerekkel és nulla tapasztalattal akarnak elkezdeni dolgozni. Az adókedvezmény kiterjesztésének hatását is kétségesnek tartja, szerinte ugyanis az eddig létező kedvezményt is kevesen vették igénybe és nem készült kutatás a kedvezmény hatásáról.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos szövetségének főtitkára, Dávid Ferenc pozitív kísérletnek tartja az elképzelést, de szerinte rövid távon ettől nem várható áttörés. Úgy véli, hogy ilyen gazdasági helyzetben, kétszámjegyű munkanélküliséggel nem kapkodnak majd a kisgyerekes anyákért. Ők ugyanis problémás munkaerőnek számítanak, ráadásul valószínűleg részmunkaidőben dolgoznának, ami itthon nem elterjedt. A járulékkedvezmény nem eléggé ösztönző, szerinte inkább bértámogatásra volna szükség.