Nem hős, hanem dezertőr, mondják társai a most szabadult hadifogolyról

Fotó: AFP / HANDOUT / AFP / HANDOUT

-

Az amerikai Bowe Bergdahl engedély nélkül hagyta el őrhelyét. Öt évet volt tálib hadifogságban. Talán nem büntetik meg. A kormányzat maga is elismeri, hogy törvényt sértett, amikor a Kongresszust sem értesítve kicserélte öt guantanamói rabbal.


Nem minden amerikai veterán osztja azt a büszkeséget, amellyel Obama elnök bejelentette, hogy öt év után kiszabadították egyetlen Afganisztánban foglyul ejtett katonájukat, Bowe Bergdahlt. A CNN Matt Vierkantra hivatkozik, aki öt éve szintén Bergdahl szakaszában szolgált. Vierkant őrmester szerint Bergdahl háborús időkben, engedély nélkül hagyta ott a szakaszát, ráadásul hat amerikai társa halt meg a nyomtalanul eltűnt harcos utáni kutatásban. A Daily Mail rögtön tudni véli, hogy Bergdahl eltűnése előtt arról írt emailt a szüleinek, hogy csalódott az Egyesült Államok afganisztáni missziójában és úgy döntött, megszökik a hadseregtől. Az újságírók fel is tették a kérdést Chuck Hagel védelmi miniszternek, hogy tényleg dezertőr volt-e a frissen kiszabadult katona és várható-e, hogy az öt év fogság után még meg is büntetik. Hagel azonban kitérő választ adott: „most a legfontosabb feladatunk, hogy megbizonyosodjunk, egészséges és összehozzuk a családjával. A körülmények kivizsgálására ráérünk”. Bergdahl jelenleg egy németországi katonai kórházban van, miután szombaton egy fogolycsere során kiszabadult. A védelmi tárca egyik illetékese szerint a katonának adnak időt, hogy elmondhassa a történetét és találkozhasson a családjával – mégha egyelőre csak videótelefonon keresztül is. Greg Leatherman, Bergdahl egykori rajparancsnoka azt reméli, az események vizsgálatával megvárják, amíg a katona teljesen felépül. Ugyanakkor a védelmi tárca egy másik illetékes szerint nem várható, hogy a fogság után még meg is büntetnék.

„Öt év elég büntetés volt”
– mondta a CNN-nek. Rejtélyes eltűnés Szakaszának több tagja is állítja, Bergdahl engedély nélkül lépett le az őrhelyéről, mindössze egy iránytűt, kését, a digitális kameráját, naplóját és némi vizet vitt magával. Néhányan pedig azt nehezményezték, hogy az eltűnés utáni hetekben nagyon megsűrűsödtek az amerikai csapatok elleni támadások a térségben. A veteránok indulatai olyan magasra csaptak, hogy már Facebook-csoport is alakult: Bowe Bergdahl NEM hős címmel. Igaz, a 220 like-oló közül egyikről sem tudni, hogy lenyomott volna öt évet tálib fogságban. Obama jogot sértett Több republikánus képviselő is azzal vádolja a Fehér Házat, hogy a fogolycserével megsértették az amerikai törvényeket, ugyanis a fogolycsere során szabadon engedett öt guantanamói rab távozásáról harminc nappal előbb értesíteni kellett volna a Kongresszust. Chuck Hagel vállalta a felelősséget, mondván, „megkerestük a lehetőséget és éltünk vele”.