Nem hibáztak a tűzszerészek a Hortobágyon

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A robbanóanyag elöregedése és érzékenységének okozta a balesetet.


A hortobágyi tűzszerészbalesetet vizsgáló független bizottság semmilyen mulasztást, hibát, vétséget, elővigyázatlanságot nem állapított meg - jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter.

A bombatestben lévő robbanóanyag elöregedése, a külső hatásokra való érzékenységének növekedése okozta a balesetet. A közigazgatási hatósági eljárás sem a végrehajtó állomány, sem a munkáltató részéről nem állapított meg mulasztást - mondta Benkő Tibor vezérkari főnök.

A vizsgálati jegyzőkönyv szerint a katonák az előírásoknak megfelelő végzettséggel rendelkeztek. A járőrparancsnok egyértelműen és pontosan azonosította be a bombát, helyesen határozta meg annak hatástalanítási módszerét. A talált bombatípust ismerték, a hatástalanítás során nem történt mulasztás.

A közigazgatási hatósági eljárás sem a végrehajtó állomány, sem a munkáltató részéről nem állapított meg mulasztást - mondta a vezérezredes.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen július elsején mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei. Az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos bomba a hatástalanítás közben felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, egy súlyosan megsérült.