Nem harcolunk eléggé a terrorizmus ellen

Fotó: AFP / PEDRO ARMESTRE

-

Az Európa Tanács tagországai nem használják ki teljes mértékben a terrorizmus finanszírozása elleni intézkedéseket, amelyek a terrorizmus elleni harc stratégiájának kulcsát jelentik – mutatott rá Daniel Thelesklaf, az Európa Tanács Pénzmosás- és Terrorizmusfinanszírozás-elleni Bizottságának (Moneyval) elnöke strasbourgi nyilatkozatában hétfőn.


Daniel Thelesklaf közölte, a Moneyval 2015-ös évet vizsgáló jelentése szerint az Európa Tanács tagállamai következetesen javították műszaki megfelelőségüket a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni nemzetközi szabványok terén. Ugyanakkor kiemelte, hogy a szabványok hatékony alkalmazása továbbra is komoly kihívást jelent a legtöbb tagország számára.

„A terrorista támadások előkészítéséhez és végrehajtásához pénzre van szükség. Ezért a terrorizmus akár legkisebb összegű finanszírozásának észlelése is segíthet a terrorista sejtek felkutatásában, a terrorista cselekményeket segíthet megelőzni és megakadályozni, ami elrettentheti a merénylőket tettük végrehajtásától” – fogalmazott.

Az elnök hangsúlyozza, az ügyészségeknek többet kell tenniük azért, hogy pénzmosással kapcsolatos ítéletek szülessenek. Erre azért van szükség, hogy a vagyonelkobzást elrendelő bírói határozatok elrettentő például szolgáljanak, és csökkentsék a bűnözői hajlandóságot – tette hozzá. Véleménye szerint megvannak az eszközök a pénzmosás elleni küzdelemhez, a jogszabályok hatékony végrehajtása azonban a tagállami forrásokon múlik, és a politikai akarattól függ.

„Ha egy ország nem tesz eleget a pénzmosás megszüntetéséért, azt kockáztatja, hogy elveszíti a globális finanszírozási szerkezethez való hozzáférést, ami súlyos gazdasági károkhoz vezethet” – jelentette ki a Moneyval elnöke.

A Moneyval koordinálásával végrehajtott országértékelések elsősorban arra irányulnak, hogy felmérjék a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem jegyében született nemzetközi sztenderdek tagországi végrehajtását és érvényesülését mind a jogszabályok, mind az intézmények, mind a piaci szereplők tekintetében.

A vizsgálat kiterjed a pénzügyi szektor szereplőinek tevékenységétől a bejelentések továbbításától, a felügyeleti ellenőrzésétől kezdve a pénzmosási tárgyú nyomozások lebonyolításán, az ügyészségi vádemelésen keresztül a bírói ítélethozatallal bezárólag minden mozzanatra.

A korszerű szabályozás és a hatékony végrehajtás biztosítása azt a célt szolgálja, hogy megnehezítse, és ha lehet, meggátolja a gazdasági bűncselekmények „hozamának” tisztára mosását a bűnözők számára. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés rendszerének fontos eleme az érvényes EU-direktíva alkalmazásán túlmenően a nemzetközi legjobb gyakorlatok átvétele.