Nem haltak meg: előkerültek a mexikói kamionrablók

-

Hat férfi került elő egy mexikói kórházban, akiket radioaktív sugárzás miatt kezelnek. A kórházat lezárták.


Előkerültek a halottnak hitt „nukleáris terroristák” a mexikói Pachucában. A rendőrség lezárt egy kórházat, amelyben hat férfit is kezelnek, akik komoly radioaktív sugárzás miatt kerültek be az egészségügyi intézménybe – adta hírül az Associated Pressre hivatkozva az RT. Egy meg nem nevezett hivatalnok szerint a hat férfiból mindössze egynél jelentkeznek a radioaktív sugárzás okozta tünetek: a szédülés és a hányás. Valószínűleg ők az a társaság, amely – jó eséllyel tévedésből – elrabolt egy nukleáris anyagot – kobalt-60 – szállító kamiont hétfőn.


Otthagyták a radioaktív anyagot szállító kamiont

Az egészségügyben használt kobalt-60 izotópot szállító teherautót 2 kilométerre találták meg attól a benzinkúttól, ahonnan hétfőn ellopták – jelentették a mexikói hatóságok csütörtökön. A Mexikóvárosban elrabolt járműtől nagyjából 500-700 méterre megtalálták a szállítmányt is, amelyet a rablók kivettek a sugárvédő csomagolásából, majd otthagyták az út szélén. Emiatt a tolvajok feltételezhetően súlyos sugárdózist kaphattak, ami az egészségükre is káros lehet, azonban a kobalt-60 sugárkibocsátása ahhoz már gyenge, hogy a környéken élőkre is veszélyes legyen. „Kórházi kezelésre lesz szükségük ,és mi ott várjuk majd őket” – mondta el Mardonio Jimenez, a Mexikói Nukleáris Biztonságügyi Bizottság szóvivője. A Nemzetközi Atomenergia Bizottság szakemberei korábban azt nyilatkozták, hogy valószínüleg fegyverkészítés céljából lopták el a sugárzó anyagokat. Ennek ellentmond, hogy a tolvajok hátrahagyták a zsákmányt, amely most már a hatóság kezében van.

A kobalt-60 kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben halálos

A kobalt 60-as számú izotópját mesterségesen állítják elő, bétasugárzása viszonylag alacsony, azonban a gammakibocsátása igen magas. Ebből kifolyólag kiválóan alkalmas arra, hogy az orvosi eszközöket fertőtlenítsék vele, hiszen sem a vírusok, sem a baktériumok, de még a gombák és a prionok sem képesek túlélni ekkora sugárzást. Emellett daganatos megbetegedések kezelésére is nagy hatásfokkal használható a kobalt-60. A sugárterápia során kis dózisban az izotóppal elkezdik bombázni a rákos sejteket, ezzel szétrombolva azok DNS-láncát. A kobalt-60 alkalmazásának korlátját az jelenti, hogy a kifejlettebb tumorok besugárzásakor hipoxia léphet fel, és a rákos sejtek az oxigénhiányos környezetben rezisztensebbek lesznek a támadásra. A kobalt-60 radioaktív volta miatt alkalmas arra is, hogy atombombát készítsenek belőle, vagy bombák mellé radioaktív adalékanyagnak használják. A kobalt bomba lényege, hogy 59-es számú kobalt izotópot helyeznek a nukleáris bombára, amely alapvetően stabil, azonban a robbanásban felszabaduló neutronokat felvéve létrejön a kobalt-60. Az így felrobbantott bomba elpusztítana szinte minden élőlényt, és lakhatatlanná tenne a becsapódás területét a felezési ideje végéig, amely kicsivel több, mint 5 év.