Nem halna meg percenként három gyerek, ha lenne elég vécé a Földön

Fotó: Getty Images / Matt Cardy

-

Az ENSZ a nem megfelelő csatornázás következményeire hívja fel a a globális figyelmet – az immár harmadszor tartott vécé-világnapon.


Nekünk természetes, ám a Földön 2,5 milliárd ember, vagyis a világ népességének több mint a harmada nem jut hozzá higiénikus illemhelyhez, egymilliárdan pedig semmilyenhez, így ők gyakorlatilag az út szélén végzik a szükségüket. Erre kívánja felhívni a figyelmet az ENSZ a vécé világnapján, amelyet 2013 óta november 19-én tartanak.A szabadban ürítés súlyos egészségügyi bajok forrása lehet: elsősorban emésztési fertőzéseket okoz, amelyben évente 750 ezer öt év alatti gyermek hal meg. De a rossz csatornázás vagy a csatornarendszer hiánya miatt minden huszadik másodpercben hal meg egy gyermek – hívja fel a figyelmet a világszervezet.

Az ENSZ összesítése szerint a megbetegedések 80 százalékát a rossz csatornázás, a higiénikus mellékhelyiség hiánya és a veszélyes vízminőség okozza. A megfelelő higiénia és a biztonságos vízellátás pedig 1,5 millió gyermek életét mentené meg évente. A világszervezet szerint megéri befektetni erre a célra, hiszen minden elköltött dollár 5,5 dollárnyi hasznot eredményez azzal, hogy hozzájárul az egészség megőrzéséhez.Miért éppen ma?

Mielőtt bárki történelmi összefüggést keresne a dátum és a toalettek között, az ok prózai: 2001-ben ezen a napon tartották az első globális csúcstalálkozót, amelynek a témája a vécé higiéniája volt. Az ENSZ külön szervezetet is alapított a témában, amely összefogja a területtel foglalkozó szervezetek munkáját. 2001 óta 13 konferenciát is tartottak, többnyire olyan országokban, ahol valódi problémát jelent a nem megfelelő higiénia.

Az ENSZ a világnapon stílszerűen Urgent Run, vagyis sürgős futás címmel szervezett programokat a világ 22 nagyvárosában. Idén a szanitáció és az élelmezés kapcsolatára igyekeznek felhívni a figyelmet. A magyarázat egyszerű: a nem megfelelő csatornázás és a fertőzött víz a nem megfelelő táplálkozás egyik fő okának számít.


A vécéprobléma számokban

  • A vidéki lakosság körében tízből hét ember nem fér hozzá megfelelő higiénikus feltételekhez.

  • Kelet-Ázsiában 1990 és 2011 között 27 százalékról 67 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik higiénikus körülmények között élnek.

  • Fekete-Afrikában a lakosság 44 százaléka kezdetleges vagy közös vécét használ.

  • Dél-Ázsiában az emberek 39 százaléka a szabadban végzi a dolgát, Afrikai szubszaharai régiójában ez az arány 26 százalék.

  • A fertőzésveszély okozta kárt Indiában a GDP 6,4 százalékára teszik, Pakisztánban is 6,3 százalék, Kambodzsában pedig 7,2 százalék veszik el így a WHO szerint.


Magyarország és Bill Gates is benne van

A tiszta vécék problémájával több segélyszervezet is foglalkozik. A Microsoftot alapító Bill Gates feleségével közös alapítványa négy éve indította el a Találjuk ki újra a vécét kihívás (RTTC) nevű programját.

Ennek a célja egy víztakarékos illemhely kialakítása, amelyet olyan területeken is használni tudnak, ahol nem áll rendelkezésre megfelelő csatornázási rendszer, és amelynek a használata fejenként nem kerül többe napi 0,05 centnél, vagyis nagyjából 15 fillérnél. Ez az összeg a budapesti vízdíjakkal számolva is olcsóbb, mint amennyibe egyetlen lehúzás kerül egy átlagos magyar vécétartályból.

Magyarország vízügyi szakembereivel igyekszik segíteni a szanitáció problémáinak megoldásában a világ fejletlenebb részein. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egyik fejlesztési projektje Etiópia Amhara tartományában, Kobo Girana területén valósult meg a VIKUV Vízkutató és Fúró Zrt.-vel partnerségben. A Taita Alapítvány ugyancsak a KKM támogatásával Kenyában, a Nairobitól négyszáz kilométerre található Taita hegyen működő Joseph Gyermekotthon vizesblokkját újították meg. Ugyancsak Kenyában, Mombasa 20 ezer lakosú, Bangladesh nevű nyomornegyedében épült fel 2012 októberében – a KKM és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével – egy vízvételi és szanitációs központ, amelyet a Külügyminisztérium 9,3 millió forinttal támogatott.

Ugandában, a főváros egyik nyomornegyedében komplex vízügyi és higiénés fejlesztő programot támogat a Külügyminisztérium 9,4 millió forint értékben. Az Afrikáért Alapítvány is több programot indított a vízellátással kapcsolatban, például kinshasai központjában és annak közvetlen, 10 utcát átfogó környezetében. A kongói fővárosban a közüzemi infrastruktúra fejlesztését is tervezik, ugyancsak a KKM támogatásával.Nemcsak a vécé kevés, hanem a víz is

Amíg a fejlődő országokban a vízellátás és a csatornázás hiánya a probléma, a világ szerencsésebb részein a pocsékolással próbálnak valamit kezdeni. A kényelmes fogyasztók figyelmét is időnként szokatlan módon próbálják felhívni arra, hogy spóroljanak a vízzel.

Gyártanak például olyan vécét, amelynek tartálya fölé helyezik a kézmosót – így a kézmosáskor elhasznált vízzel öblítjük le a vécét.

Vannak persze ennél is egyszerűbb megoldások, amelyeket sikerült kellően meghökkentő formában tálalni. Például úgy, hogy azt propagálják: pisiljen mindenki zuhanyozás közben, mert akkor nem kell a vécét is lehúzniuk. A kampány mögé nem kisebb személyiség állt, mint Gisele Bündchen világhírű brazil modell. Alábbi videójukon nem ő szerepel.