Nem hajlandó jegyeket beírni a sztrájkoló zuglói tanárnő

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Szalayiné Tahy Zsuzsa, a Szent István Gimnázium tanár sztrájkba kezd március 15-től, ennek értelmében pedig nem fog jegyeket beírni a diákjainak. Közeledik az érettségi.


Elsődleges feladatom a diákok tanítása, fejlesztése, nevelése; példamutatás erkölcsből, becsületből. Az értékelés abszolút mérce szerint ilyen körülmények között erkölcstelen a diákkal szemben. Az értékelés relatív mérce szerint hiteltelenné (hulladékpapírrá) teszi a bizonyítványt. Ezért az értékelést nem végzem el.

A Facebookon jelentette be a zuglói Szent István Gimnázium tanára, Szalayné Tahy Zsuzsa, hogy “a tanári túlterheltség miatt (a kollégák megbetegedése is részben ennek köszönhető), a tanórák ellátatlansága miatt, a szakszerűtlen helyettesítések miatt a tantárgyi követelmények teljesíthetetlenek.” Ezért pedig sztrájkot kezd, azaz március 15-től nem hajlandó jegyeket beírni a diákjainak.

Szalayné Tahy Zsuzsa követelései a következők:

  • A 2008-as NAT visszaállítása július 1-től;
  • a 2008-as NAT-ban foglalt műveltségterületekre vonatkozó időarányok érvényesítése a kerettantervi alap óraszámokra, ami az adott évfolyamon kötelező óraszám legfeljebb 85%-a, szeptember 1-től;
  • a tanári státuszok számításánál a csoportbontásokat is figyelembe véve, a kötelező óraszám 18 tanóra + 4 tehetséggondozó/korrepetáló/felügyelői/egyéni vagy szakköri foglalkozás óra alkalmazása;
  • a tanórák szakos ellátásának biztosítása.

Szalayné tisztában van vele, hogy egy ideig nem feltétlenül lesz érzékelhető hatása annak, amit csinál. Utána azonban jönnek az érettségik.

Ezt írja:


Sztrájkomnak kb. 45 napig csekély hatása lesz. Akkor kell lezárni az érettségizők jegyeit. A bizonyítvány feltétele az érettségi megkezdésének. Az érettségi eredmények hitelesítése feltétel a felvételihez. Újabb kb 45 nap múlva befejeződik a tanítás. Akkor kell lezárni a többi évfolyamon a diákok jegyeit. A hiteles bizonyítvány feltétele a következő évfolyamba lépésnek.

A tiltakozás teljes szövege és a részletes indoklás lent olvasható.


Figyelmeztetés: 2016. március 15-től sztrájkolok.Formája: nem írok be egyetlen jegyet sem.Indoklás:Több csoportról...

Posted by Zsuzsa Szalayné Tahy on Saturday, 5 March 2016

Szalayné Tahy Zsuzsa február közepén nyílt levelet írt Mogyorósi Attilának, a XIV. tankerület vezetőjének, tiltakozását fejezve ki amiatt, hogy Mogyorósi a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójára gyakorolt nyomást a miskolci tüntetések nyomán elmaradt órák miatt.

Szalayné azt írja továbbá a sztrájkszövegben: "ígérem, hogy sztrájkom minden pillanatában (amikor épp jegyet kellene beírni munkaidőben) a diákokkal leszek, vigyázok testi-lelki épségükre".