Nem hajlandó etetni egyik kölykét a washingtoni pandamama

Fotó: MTI/EPA/Smithsonian Nemzeti Áll / -------------------

-

Csak nagyobbik kölykéről hajlandó gondoskodni a washingtoni állatkert ikreket szült óriáspandája. A gondozók csele sem jött be.


A 17 éves nőstény, Mej Hsziang mesterséges megtermékenyítés után szült ikreket szombaton. Egyikük súlya 86,3 gramm, a másiké 138 gramm. A vadonban élő óriáspandák általában nem gondoznak ikreket, csak egyetlen utóddal törődnek, a másikat veszni hagyják. Az elmúlt évtizedben azonban kínai pandabiológusok kifejlesztettek egy módszert, amelynek segítségével fel lehet nevelni ikreket is: páróránként cserélgetik az anyánál a bocsokat. Amíg az egyiket szoptatja és dajkálja, a másikat inkubátorban tartják.


A Smithonian Nemzeti Állatkert gondozói szombat óta épp ezt a trükköt vetették be Mej Hsziang esetében, négyóránként cserélgették a csemetéket, ám hétfőtől az anya csak nagyobbik kölykéről hajlandó gondoskodni.


Mej Hsziang nem hajlandó részt venni a pandacsoport erőfeszítéseiben hétfő délután óta. Csak nagyobbik kölykét fogadja el

– közölte az intézmény.

A kisebbről, amelynek jó a hangulata, a gondozók gondoskodnak, inkubátorban tartják, és cumisüvegből etetik, ám aggódnak amiatt, hogy testsúlya ingadozik. A kölyök antibiotikumot is kap. Emésztése, vizelet, széklete is rendben van, és nem észleltek nála légzési problémákat – olvasható a közleményben.

Az anya által gondozott nagyobb kölyköt csak megfigyelni tudják, de a gondozók szerint minden rendben van nála, Mej Hsziang gondosan táplálja őt.