Nem hajlandó diákokat küldeni az állami ünnepségre egy váci gimnázium

-

A Váci Madách Imre Gimnázium diákjait is meghívta a KLIK a budapesti megemlékezésekre, az iskola visszautasította a felkérést.


A Klebelsberg Intézményfenntartó (KLIK) 10 diákot és egy pedagógust kért a váci gimnáziumtól, hogy jelenjenek meg a március 15-ei hivatalos állami ünnepségen. A tantestület azonban úgy döntött, nem küld diákokat az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából megrendezett egész napos rendezvényre, vette észre az hvg.hu.


A tantestület állásfoglalásában azt írják:


Tantestületünk pedagógusai nem támogatják és nem is szervezik meg a diákok politikai színezetű rendezvényeken való részvételét, elfogadhatatlannak tartják, hogy ezt a diákok számára bárki is kötelezővé tegye, és az adatvédelmi törvényekkel ellentétesnek vélik annak kérését, hogy az esetleges résztvevők, vagyis a diákok adatait továbbküldjék a szervezőknek.

Hozzátették, az iskola természetesen „mint ahogy mindig, ebben az évben is megemlékezik nemzeti ünnepünkről”.


A tantestület állásfoglalását a peticio.hu honlapra is feltöltötték. Cikkünk megjelenéséig, szerda estig 107 támogató aláírást kaptak, valamint 18 hozzászólás is érkezett, mind gratulál és örömét fejezi ki az iskola döntése miatt.

A Kettős Mérce négy nappal ezelőtt írt arról, hogy öt váci iskola kapott levelet a KLIK-től, amelyben azt írták iskolánként tíz diákot és egy kísérőtanárt „invitálnak” a március 15-i budapesti ünnepségekre, akiknek a HM által biztosított buszos utaztatást és ingyenebédet is ígérnek. A levél azt is tartalmazza, hogy Pest megye öt körzetéből összesen 250 tanulóra számítanak, valamint országosan mintegy 800 résztvevő diákkal számolnak az állami megemlékezésen.