Nem hagyja veszni népszavazását az MSZP

Forrás: VS.hu

-

Túl korán adták be a kérdést a vasárnapi zárva tartásról, ezért a Nemzeti Választási Iroda nem az MSZP, hanem egy Együtt-es politikus kérdését küldte a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Az MSZP bírósághoz fordul.


A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője, Pálffy Ilona azért nem az MSZP-s kérdést adta tovább, mert az ellenzéki párt még a Kúria egy másik, hasonló kérdésben hozott jogerős, elutasító határozatának nyilvánosságra hozása előtt adta be kérdését, így azt nem lehet figyelembe venni.


Harangozó Tamás szocialista politikus szerint Pálffy állításával ellentétben nem akkor lesz jogerős egy bírósági döntés, mikor azt közzéteszik a Kúria honlapján, hanem akkor, mikor kihirdetik a határozatot. Márpedig az NVI a bíróság aláírt, lebélyegzett határozatát tette közzé a választás.hu oldalon 16.05-kor. Az MSZP résen volt, és szinte rögtön leadta a kérdést. Azért kell sietni, mert nagyon sokan próbálkoznak ugyanabban a témakörben – az Összefogás elnöke, Szepessy Zsolt az egyik csúcstartó, az ő kérdéseit viszont elutasította a Kúria.

Harangozó Tamás szerint Pálffy Ilona logikája alapján „a Nemzeti Választási Bizottság honlapján közzétett információk, dokumentumok csak tájékoztató jellegűek, azokat nem lehet komolyan venni”. Ideértve a választási eredményeket is.

Az MSZP szerint törvénysértő a döntés, ezért megtámadják a bíróságon.

Az NBV elé így most Vajda Zoltán kérdése került vasárnapi zárva tartás tárgykörben – ő az, aki bár Együtt-es önkormányzati képviselő, civilként szervez tüntetéseket és Facebook-csoportot, valamint többedmagával sok „rendszerbontó népszavazási kérdést” már beadott. Ezek mindegyike a bíróság előtt van, vagy azért, mert átengedte a Nemzeti Választási Bizottság, vagy azért, mert nem.

Az MTI szerint egyébként az NVI elnökének döntését nem lehet bíróságon megtámadni. A benyújtó annyit tehet, hogy újra beadja a kérdést, így azt mindenképp az NVB napirendjére kell tűzni. Azt a határozatot lehet megtámadni a Kúrián. Pálffy Ilona már áprilisban is hivatkozott arra, hogy akkor jogerős egy bírósági döntés, ha az fönt van a Kúria honlapján.