Nem győzte meg az államtitkár a menekülttábor ellen tiltakozókat

-

Nem nyugtatta meg az államtitkári részvétellel zajló lakossági fórum a sormásiakat, ezért péntekre félpályás útlezárással tiltakoznak majd a település határába tervezett ideiglenes befogadóállomás megépítése ellen.


Sormásra és Martonfára is ellátogatott szerdán Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, aki először a két falu polgármestereivel és országgyűlési képviselőivel tárgyalt a tervezett befogadóállomásról, majd Sormáson részt vett a lakossági fórumon.

Az államtitkár mindkét helyen megerősítette, hogy a kormány eltökélt a kérdésben. Az építkezést augusztus végén, szeptember elején szeretnék megkezdeni a konténerekből és sátrakból álló befogadóállomás építését, amelyet a beruházás megkezdése után négy hónapon belül át is lehet majd adni. A települések minden szükséges fejlesztést megkapnak majd a nyugalom megőrzéséhez, ígérte meg.

A sormási lakossági fórumon Póczai Zoltán alpolgármester azt mondta: tartanak attól, hogy egy nyitott tábor esetén megszűnik a közbiztonság, fertőzésveszélytől félnek, illetve meggyőződésük, hogy az ott elhelyezett, "katonai" múlttal rendelkező emberek erőszakosak lesznek, "rabolni, ölni fognak", hogy a megélhetésükről gondoskodjanak.

Megjelentek nagykanizsai önkormányzati képviselők és Teleki László szocialista országgyűlési képviselő is. Mind a jobbikos önkormányzati képviselő, mind Teleki a tábor ellen szólalt fel, utóbbi szerint "életveszélyes, hogy egyeztetés nélkül akarnak Zalában ilyen állomást létrehozni.

A fórum végén az alpolgármester azt közölte, hogy nem kaptak választ minden kérdésükre, ezért péntek délután félpályás útlezárással kísért demonstrációt tartanak, amit már be is jelentették a rendőrségen.