Nem győzik Bécsben a menekültek nyelvoktatását

Fotó: MTI / Simó Endre

-

A jelentkezések nagy száma miatt jelenleg több mint két hónapot is várniuk kell, míg helyet kapnak a német nyelvtanfolyamokon.


Mint arról a Die Presse című napilap beszámol, az Osztrák Integrációs Alap (ÖIF) adatai szerint januárban és februárban a tanfolyamokra 3300-an, vagyis csaknem hatszor annyian jelentkeztek, mint tavaly ilyenkor. Ezért márciusra már nem fogadtak be új támogatási kérelmeket. Legközelebb április második felétől regisztrálnak újabb beadványokat, ekkorra dolgozzák fel az eddigieket.

Hasonló túlterheltséggel küzd az Osztrák Munkaügyi Hivatal (AMS), amely a legtöbb német nyelvi tanfolyamot is kínálja a menekültek számára Bécsben. „Hat vagy akár nyolc hétbe is telhet, míg a német tanfolyamokra be tudjuk osztani a jelentkezőket" - mondta Sebastian Paulick, az AMS bécsi szervezetének szóvivője, aki szerint több pénzre lenne szükség, azonban erre az elkövetkezendő hónapokban nem lát esélyt. Költségátcsoportosítás miatt a hivatalnak idén nyolcmillió euróval kevesebb pénzből kell gazdálkodnia.

Jelenleg ötszázan vannak az integrációs alap által szervezett nyelvtanfolyamok várólistáján is. Áprilisban további tíz kurzust indítanak, azonban csupán 14 hely van tanfolyamonként.

Egy menekülteket segítő, meg nem nevezett szervezet munkatársa szerint minél hosszabb ideig nem tudnak németül a menekültek, annál tovább ragadnak a rendszerben, vagyis az államnak annál tovább kell a segélyt folyósítania. A munkaerőre pedig szükség lenne, hiszen nemcsak rosszul képzettek keresnek állást, hanem - leginkább Szíriából érkező - középosztálybeliek is, köztük technikusok, ügyvédek, orvosok.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a benyújtott menedékkérelmek száma Ausztriában. 2013-ban csaknem 18 ezret, tavaly nagyjából 28 ezret adtak be. A menekülteknek igen fontos a német nyelvtudás, ha el akarnak helyezkedni az ausztriai munkaerőpiacon.