Nem fosztják meg az állampolgárságuktól a francia terroristákat

-

Kikerült a szerdán ismertetendő alkotmánymódosítási javaslatból, hogy fosszák meg francia állampolgárságuktól azokat a kettős állampolgárokat, akiket terrorizmus miatt ítélnek el – mondta Christiane Taubira francia igazságügyi miniszter.


Francois Hollande elnök a november 13-i párizsi terrortámadásokat követően állt elő azzal a javaslattal, hogy azokat a kettős állampolgárokat, akik fenyegetik a nemzetbiztonságot, meg lehessen fosztani francia állampolgárságuktól.

Jelenleg ezt csak azokkal lehet megtenni, akik honosítási eljárással szerezték meg az állampolgárságot, aki kettős állampolgárnak született, azzal nem. A javaslat, amely egy születéssel szerzett jogot is elvehetővé tett volna, a jobb- és a baloldalon egyaránt megosztotta a politikusokat.

Taubira egy algériai rádiónak nyilatkozva beszélt arról, hogy ez a rendelkezés kikerült az alkotmánymódosító javaslatból, s ő személyesen is ragaszkodik ahhoz, hogy a születéssel szerzett jogokat senkitől se lehessen elvenni. Az viszont várhatóan benne lesz a javaslatban, hogy azok a francia kettős állampolgárok, akik terrorveszélyt jelentenek, ne léphessenek be az országba. Az intézkedés annak hivatott elejét venni, hogy a Közel-Keleten, a dzsihadisták soraiban harcoló francia állampolgárok visszatérhessenek hazájukba, ahol terrortámadást követhetnek el.

A francia alkotmányt a törvényhozás mindkét házának hatvan százalékos támogatásával vagy népszavazás útján lehet módosítani.